Zemřel Miloslav Stingl (†89): Držel jeden zajímavý rekord!

Miloslav Stingl

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

13. května 2020 17:52

Dnes zemřel spisovatel a cestovatel Miloslav Stingl, který také držel jeden velice zajímavý a obdivuhodný český rekord. Týkal se právě psaní knih. Stingl překonal i jednoho opravdu slavného autora.

Jak vás stars24.cz informoval, dnes ve věku 89 let zemřel v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let slavný spisovatel, cestovatel a etnograf Miloslav Stingl. Tomu mimo jiné patřilo jedno zajímavé prvenství. 

"Jsem podle České knihy rekordů nejpřekládanější tuzemský autor. Nechci se srovnávat, ale vyšlo mi více překladů než Karlu Čapkovi, který je mimochodem mým milovaným autorem," uvedl před lety v rozhovoru s ČTK Stingl, který za svůj největší bestseller považuje knihu Sex v pěti dílech světa.

"Když napíši knihu o pyramidách, tak si ji koupí dva důchodci. Sex v pěti dílech světa čtou všichni. Tak jako lidé na různých kontinentech mluví jiným jazykem, tak mají i jiné sexuální praktiky. Ale psal jsem to bez snahy o nějaké senzace," podotkl s nadsázkou Stingl, který napsal i několik knih pro děti, například Ukradený totem nebo Poklady piráta Morgana. "Děti jsou nejlepší čtenáři, protože vám poctivě řeknou, zda se jim to líbí nebo nelíbí," konstatoval.

Stingl nikdy nebyl členem žádné politické strany nebo politického hnutí. "Jsem vysloveně apolitický člověk a jestli jako etnolog něco odsuzuji, pak je to rasismus," prohlásil.

Témata: Miloslav Stingl