Karel Gott (†80): Jak vypadá jeho hrob 7 měsíců po smrti?

Hrob Karla Gotta 13

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2020 20:07 | Aktualizováno: 10. května 2020 22:31

Fanoušci zesnulého zpěváka Karla Gotta se už několik měsíců mohou poklonit jeho památce na hřbitově na pražských Malvazinkách. Jeho hrob byl dokončen v prosinci krátce poté k němu zamířily davy lidí. Jak vypadá dnes?

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let.

Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit v pátek 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49.000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s Gottem rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Tento den byl zároveň dnem státního smutku. Zpěvákovy ostatky pozůstalí nechali převézt do motolského krematoria ke zpopelnění.

Pietním místem se ihned po oznámení zpěvákova úmrtí stala spontánně pražská Bertramka, kde zpěvák dlouhá léta žil. Lidé tam řadu dní nosili svíčky, květiny, fotografie a další předměty. Dary ulici u vily zcela zaplavily. 

Od prosince mohli lidé přicházet k hrobu na Malvazinkách. Někteří si pouze prohlédli místo posledního odpočinku známého zpěváka a uctili jeho památku, někteří na náhrobku zanechali hořící svíčky. Tak či tak jej doslova zaplnili. A pár týdnů jim to vydrželo.

Dnes už situace tak žhavá není. K hrobu proudí jen málo lidí. "Každý den registrujeme nějaké návštěvy a dotazy spojené s návštěvou hrobu Karla Gotta. V sobotu to bylo asi nejméně za celou dobu od zpřístupnění. Návštěvnost byla skutečně nízká, a to i přes to, že bylo krásné počasí,“ řekl pro Extra zaměstnanec hřbitova.

"Občas sem zajde paní Gottová, ale jinak lidé chodí každý den. Jde opravdu stále o desítky návštěv," dodal. Podle serveru je hrob nadále dobře udržovaný.

Témata: Karel Gott