Karel Gott (†80): Děsivá vize budoucnosti! Tohle řekl před desítkami let o dnešním světě!

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2020 14:00

Před téměř dvaceti lety Karel Gott v rozhovoru pro přílohu Lidových novin představil svou vizi budoucnosti. Obával se, že svět ovládne supermanka, a lidé budou s nostalgií vzpomínat na dřívější doby.

"Obávám se, že celosvětové dění směřuje k totální globalizaci, která vyústí v jednu totalitní světovládu. Časem všechny malé banky padnou - už to pomalu začíná, bankovní giganti budou fúzovat, až nakonec zbude jediný bankovní dům, který bude všem diktovat," uvedl tehdy Gott.

"Vznikne jedna světová měna, která bude všechno řídit, a pak už je jen krůček k bezhotovostnímu platebnímu systému pomocí mikročipů a laserových neviditelných kódů - nejspíš je budeme mít zabudované v těle. A tím bude možné z jednoho vládního centra získat o každém informaci a každého kontrolovat. Už si na to zvykáme, vnímáme to jako samozřejmost - ta identifikační čísla jsou kreditní karty," dodal.

Rozhovor proběhl v roce 2001, kdy lidé s nadšením vítali příchod velkých bank a nástup platebních karet. Gott si ale myslel, že do budoucna to lidem začne vadit a uvědomí si, že jsou objektem kontroly a manipulace mysli.

"Bojím se toho, že se nakonec naplní všechny orwellovské vize, které při svém vzniku vypadaly tak neskutečné. Napadlo mě, že možná přijde doba, třeba se jí ještě dožiji, kdy budeme nostalgicky vzpomínat na minulé totality. V každém případě, když už se tehdy nedalo dělat vůbec nic, tak si aspoň lidé mohli pro sebe nechat své myšlenky a názory," tvrdil tehdy.

Témata: Karel Gott