Karel Weinlich: Než zemřel, stihl nefalšovaný král pohádek předat řemeslo!

Karel Weinlich

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2020 12:12

Jméno režiséra Karla Weinlicha, který zemřel ve věku 90 let, slýchaly celé generace dětí, když si v rozhlase naladily pravidelnou nedělní pohádku. S pražským rozhlasem prožil Weinlich většinu svého života. A stihl toho opravdu hodně, ovládl nejen řemeslo, ale i umění předávat své poznatky mladé generaci.

Jihlavský rodák Weinlich (6. dubna 1930) neměl start do života zrovna jednoduchý, vyrůstal bez rodičů a školní docházka ho příliš nepoznamenala. Vyučil se prodavačem konfekce, vystřídal i několik dělnických povolání. Na pražské konzervatoři studoval herectví, dodělal si maturitu a v roce 1949 začal studovat na DAMU. Poté přešel na nově ustavený obor rozhlasové režie, který v roce 1953 absolvoval.

Od 60. let se Weinlich režijně podílel na oblíbeném Meteoru, populárně-vědeckém magazínu pro mládež, v 80. letech pak na Dominu, rozhlasovém klubu dětí. Mezi jeho režiemi mají zvláštní místo Andersenovy pohádky, v ještě větší oblibě měl však pohádky české. Významná byla Weinlichova práce s dětskými i dospělými herci, řada z nich na režiséra vzpomíná jako na toho, kdo jejich vztah k herectví významně ovlivnil svým přístupem i pojetím.

Weinlich byl také pedagogem Akademie múzických umění a Vyšší odborné školy herecké. Jako režisér má na svém kontě i řadu snímků na gramofonových deskách. Také působil jako asistent režie v Divadle E. F. Buriana v Praze. V listopadu 1989 byl mluvčím Občanského fóra v Československém rozhlase. Mnoho let byl aktivním členem výboru Ligy proti rakovině.

Karel Weinlich je znám i svým soukromým životem, v médiích je označován za českého rekordmana v počtu uzavřených sňatků. Ženil se jedenáctkrát, v jednom případě si vzal podruhé bývalou manželku. "Možná byli ještě větší blbci než já, ale nevěnovala se jim taková pozornost. Asi i díky tomu, že jsem dělal i jiné věci, než se jen ženil," řekl s nadhledem před lety v jednom z rozhovorů.

Témata: Karel Weinlich