Van Helsing, Duna, Mission: Impossible nebo Liga výjimečných. kde všude zářil Marek Vašut?

Vašut, Marek 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2020 20:34

První film natočil Marek Vašut, narozený 5. května 1960, už v pěti letech. Z rolí dětských "sígrů" časem přešel k drsňákům typu boxera Vildy ve snímku Pěsti ve tmě, který jej proslavil. V nedávné době byl třeba stárnoucím světákem v Románu pro ženy či zkorumpovaným ministrem v Bestiáři. Uplatňuje se i v zahraničních filmech, umí dobře anglicky. Také moderuje, dabuje a fotografuje.

Prvním filmem, kde se objevil, byla komedie Káťa a krokodýl režisérky Věry Plívové-Šimkové a Vašut na něj nyní vzpomíná ve vlastním pořadu: "Objíždím už třetím rokem Česko s one man show - Káťa a krokodýl aneb 50 let v šoubyznysu, kde o tom vyprávím."

Na volné noze je už 25 let: "Někdy mám hodně, jindy méně práce. Jsem ale klikař, kterému telefon s nabídkami zvoní," řekl k tomu. Televizní diváci ho znají jako detektiva Martina Tomsu ze stejnojmenného seriálu. V pokračování seriálu Sanitka ztvárnil záchranáře. A v seriálu Doktoři z Počátků zase hraje hulvátského hospodského Rudu Řezáče.

Umělecké prostředí poznal v rodině, maminka byla baletka v Národním, otec přední baletní teoretik, který učil dějiny umění na AMU. Přesto si prý později herectví na DAMU vybral "nikoli srdcem, ale hlavou".

O image "zlého hocha" se prý za minulého režimu snažil sám: "Tak se snižovalo nebezpečí, že budu hrát nějakého přiblblého svazáka, esenbáka či komunistu," říkal. Hrál tedy převážně jejich podlé protivníky. Na typ záporňáka ho prý také přijali i do Národního divadla, kde strávil sedm sezón, po ročním působení ve Státním divadle v Brně.

V roce 1990 dostal Vašut stipendium a rok studoval v Americe na prestižní herecké škole Lee Strasberga v New Yorku, živil se při tom jako číšník. Své zkušenosti a jazyky (kromě angličtiny, francouzštiny, slovenštiny a ruštiny se domluví i německy, italsky, španělsky či polsky) tak dnes uplatňuje v zahraničních filmech.

Kromě trháku Mission: Impossible, kde hrál po boku Toma Cruise, se objevil vedle Anthonyho Hopkinse v České spojce, hrál také v Lize výjimečných, v seriálu Děti planety Duna, ve Van Helsingovi a nedávno třeba coby Vršovec v americké Kněžně Libuši.

Témata: Marek Vašut