Marek Eben prezidentem? Češi překvapili slavného moderátora!

Marek Eben 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. května 2020 19:30

Mezi nejpopulárnější potenciální kandidáty na prezidenta patří podle březnového průzkumu agentury STEM/MARK také Marek Eben. Jaké by bylo jeho naděje v případné volbě?

Marka Ebena by prezidentem volilo 14 procent dotázaných, jen o o procento víc by si vybralo současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Přijatelným kandidátem by byl populární herec, hudebník a moderátor pro 46 procent dotázaných, zároveň by pro něj ale nebyla ochotna hlasovat více než polovina respondentů, konkrétně 51 procent.

Od budoucího prezidenta voliči očekávají zkušenosti s praktickou politikou, ale do prezidentské kandidatury by měl vstupovat už jako nestraník nezávislý na lobbistech a politicích, vyplývá z výsledků průzkumu. "Může se to zdát trochu jako protipól, ale na druhou stranu do tohoto schématu zapadá například úspěšný nezávislý starosta," uvádí STEM/MARK.

Polovina účastníků průzkumu uvedla, že prezidentský úřad je důležitý, ale význam jeho funkce by neposilovali. Za posílení role prezidenta se postavila zhruba čtvrtina lidí. 

Sběr dat pro výzkum se konal letos v březnu. zapojilo se do něj 830 osob ve věku 18 a více let.

Témata: Marek Eben