Anatomie zrady: V roli kolaboranta se nám představil syn Mariána Labudy!

Marián Labuda ml. během natáčení filmu Anatomie zrady

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

27. dubna 2020 19:40

V poměrně nevděčné roli se českým divákům poprvé představil syn herce Mariána Labudy. Marián Labuda mladší si v novém historickém filmu Anatomie zrady zahrál kolaboranta Emanuela Moravce.

Dvoudílný historický film režiséra Bisera A. Arichteva Anatomie zrady - Emanuel Moravec ukazuje přeměnu vlastence Emanuela Moravce v obávaného kolaboranta. Jde o první hraný film, v němž se Moravec představuje jako ústřední postava. 

Hlavní roli ztvárnil Marian Labuda mladší. O jeho obsazení tvůrci stáli ještě před první verzí scénáře. "Zajímavé pro mě bylo zamyslet se, jak bych se v tu chvíli sám zachoval, kdybych měl existenciální problémy a Němci mi nabídli spolupráci," podotkl Labuda mladší.

"Setkal jsem se s názorem, že o takových lidech, jako je Moravec, by se filmy točit neměly. Myslím si opak. Když bychom hledali informace o Emanuelu Moravcovi, téměř všechny odkazy nás zavedou k výsledku ‘zrádce národa’," řekl Arichtev.

"Zajímavé je to, jak se to stalo. Co vedlo k tomu, že legionář, Masarykův spolupracovník a velký vlastenec obrátil a v době největší krize začal usilovně pracovat ve prospěch nacismu," lákal diváky režisér.

Témata: Marián Labuda ml. Česká televize