PRVNÍ ČESKÁ OBĚŤ koronaviru ze světa filmu: Truchlí Formanová či Hřebejk!

Milena Jelínková (vlevo) s Martinou Formanovou a Petrem Jarchovským

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. dubna 2020 11:25 | Aktualizováno: 16. dubna 2020 15:39

Český film přišel kvůli koronaviru o výraznou osobnost. Ve věku 86 let zemřela v USA Milena Jelínková, scénáristka filmu, který před více než 20 lety získal několik Českých lvů. Smutní Jan Hřebejk či Martina Formanová.

Nákaza koronavirem se nevyhýbá ani slavným osobnostem, především v USA se jich už nakazilo hned několik. Obětí nemoci covid-19 se tam v těchto dnech stala i jedna velká dáma českého filmu.

„Zlá zpráva z NY. Dáma uprostřed, Martina Formanová, mi právě napsala, že na komplikace s koronavirem dnes zemřela dáma vlevo, Milena Jelínek. Autorka scénáře Zapomenutého světla, profesorka na Columbijské univerzitě, vzácný člověk,“ oznámil na twitteru režisér Jan Hřebejk.

Zapomenuté světlo natočil Vladimír Michálek v roce 1996 podle scénáře od Jelínkové. Film s Bolkem Polívkou v hlavní roli získal v následujícím roce tři České lvy. Na zesnulou scénáristku zavzpomínala i sama Formanová.

„Přestože jsme se přátelily léta, je to, myslím, moje jediná fotka s Milenou. A přesně vystihuje, co jsem k ní cítila: velký obdiv a úctu. A ještě jsem neřekla to snad nejdůležitější: že byla úžasně zábavná,“ napsala manželka Miloše Formana.

Témata: Milena Jelínková Jan Hřebejk Martina Formanová