První česká topmodelka Pořízková má narozeniny: Tajemství jejího úspěchu!

Pavlína Pořízková 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. dubna 2020 21:59

Díky emigraci se Pavlína Pořízková mohla stát první českou topmodelkou, která se výrazně prosadila v zahraničí. Ona sama má o tajemství svého úspěchu jasno. Čím zaujala?

Pavlína Pořízková zítra oslaví 55. narozeniny, byla první českou modelkou, která ve svém oboru pronikla na vrchol. V 80. letech byla označována za jednu z nejkrásnějších žen světa. Časopis People ji zařadil mezi padesátku nejkrásnějších lidí na světě, Harper's Bazaar dokonce do desítky nejkrásnějších žen světa.

Ona sama ke svému úspěchu kdysi poznamenala, že za to vděčí zřejmě své krátkozrakosti. Do fotoaparátu prý musela vždycky trochu mžourat a snažila se zaostřit, a tak vznikl její slavný „nepřítomný a tajemný“ pohled.

Cesta k úspěchu na přehlídkových molech ale byla trnitá. Pořízková se narodila v Prostějově, když jí byly tři roky, její rodiče v srpnu 1968 emigrovali a šest let trvalo jejich úsilí dostat dceru za dramatických okolností ze země.

Poté rodina žila ve Švédsku, a když jí bylo 14 let, její fotka oslovila zástupce firmy Elite. Nejprve se dostala do Paříže, poté přesídlila do New Yorku. V roce 1984 se objevila jako první dívka ze střední a východní Evropy na titulní stránce časopisu Sports Illustrated a následovaly Playboy, Vogue, Elle a další prestižní magazíny.

Témata: Pavlína Pořízková