To myslíte vážně? Je to flusnutí do xichtu! Banga to spočítal Babišovi a jeho vládě!

Radoslav Banga

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. dubna 2020 13:48 | Aktualizováno: 1. dubna 2020 18:23

Vláda v úterý představila svůj plán na pomoc osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým šířením koronaviru. Ti mají dostat jednorázově vyplaceno 25 tisíc korun – pokud tedy splní určité podmínky. Jenže rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu Radoslav Banga se netají tím, že se mu to vůbec nelíbí!

Podnikatel musí o podporu požádat a splnit několik podmínek, které doloží čestným prohlášením. Jde například o pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o 10 procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180 tisíc korun. Kromě živnostníků mohou o příspěvek požádat třeba také samostatní zemědělci, autoři, znalci, tlumočníci či umělci. Jenže právě jednomu z umělců se to vůbec nelíbí!

„Finanční opatření vlády jsou absurdní. Chce to zamyslet se nad tím, co to přesně znamená pro OSVČ. 25 000 Kč jednorázově??? Tak to jste se fakt teda ukázali.. Hmm.... Jak budete přesně řešit, kdo má a kdo nemá nárok? Podle úplně absurdních kritérií, na které nedosáhne většina OSVČ?“ zlobí se Radek Banga.

Kvůli rozhodnutí vlády si pořádně ťuká na čelo. „Myslíte to vážně? Prosím vás, co to je? Takže kdo začal podnikat v září 2019, nedostane nic? Kdo kvůli krizi šel na pracák, aby měl alespoň něco, taky už nedostane nic? To nemyslíte vážně, ne? A co ty nejmenší podniky? Prostě je obětujeme? Vždyť malé podniky přišly úplně o příjmy a i kdyby se to v květnu uvolnilo, což není moc reálné, lidé budou muset drasticky šetřit. A těch 25 litrů je fakt prd,“ píše v rozhořčeném příspěvku na facebooku hudebník.

Uvádí i jeden konkrétní případ. „Vemte si třeba zedníka - fakturuje zpětně, čili nejen, že nebude jasné, jak na tom přesně je, ale navíc většina nebude mít o 10% menší příjmy. Ekonomika na tom byla v lednu a únoru 2020 úplně jinak. Stačí se podívat na vývoj české měny. Realita? Běžný zedník si prostě nemůže dovolit mít finanční rezervy na 3-4 měsíce. Z čeho bude podle vás žít jako? Co bude dělat v červenci? Žít z dvaceti pěti tisíc? Co lidi v podnájmu? Ti nemají hypotéku. Čili žádná úleva. Domýšlíte to vůbec?“ rozčiluje se Radek Banga.

Zároveň ale poukazuje, že situace se jen tak nezlepší. „Bude to trvat nejméně čtvrt roku, než se menší podnikatelé postaví zase na nohy. Kulturní akce? I kdyby to v květnu uvolnili, vše je v podstatě zrušené nebo přesunuté. Opatření vlády? Dá se to vůbec nazvat "opatření“? Vždyť ta kritéria jsou šílená!!! Myslí tahle vláda ještě alespoň trochu reálně? Je to jen sprostý marketing, nic víc. Úplné flusnutí do xichtu většině OSVČ. BTW. Úvěr vám už banky teď nedají. Hodně lidí čekalo, jak to bude dál. Takže ani půjčit si nemůžou. Tohle není opatření, ale LIKVIDACE..." dodává naštvaný hudebník.

Témata: Radoslav Banga osvč živnostníci Vláda ČR Koronavirus Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)