Těhotná Leichtová zuří kvůli zákazu otců u porodu: Návrat do středověku?!

Kristýna Leichtová s dcerou 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. března 2020 12:12

Dva měsíce zpátky potvrdila Kristýna Leichtová, že je podruhé těhotná, a tak už jistě vyhlíží termín porodu. V těchto dnech ji ale pořádně rozzlobilo zrušení výjimky, která umožňovala otcům účast u porodu.

Kristýna Leichtová uvedla, že si situace žádá její reakci. „Musím k tomu něco říct, už jen z úcty ke všem těm statečným rodičům a lidem, kteří bojují za základní lidská práva. Zákaz otce (doprovodu) u porodu nechápu a nerespektuji v jeho paušálnosti,“ spustila na sociální síti.

Herečka sice chápe rizika pro zdravotníky, ale nechápe, proč nemůže být u porodu zdravý doprovod. „Co udělat nejprve testy, a pak zakazovat? Proč, je-li matka nakažená, tzn. nakažen bude nejspíš i otec, nemůže být, za přísnějších hygienických opatření, oporou svojí ženě?“ ptá se.

„Na porod se připravujete 9 měsíců. Je to životní milník, pro matku, dítě i otce. Ano, dřív se to sfouklo hrc prc, bez zbytečných keců - hlavně nám tu maminko nekřičte! Ale tak to bylo dřív! Nechceme se přece vracet do středověku! V dnešní době si můžeme dovolit i ten luxus, porod prožít, ne ho jen přežít!“ konstatuje.

Prožitý porod je podle Leichtové nejkrásnější zážitek na světě. „Můžeme porodit vědomé klidné dítě, ne řvoucí uzlíček neštěstí. Můžeme porodit hladce, rychle a bez poranění. Ovšem to se většinou podaří jenom, pokud se matka cítí v bezpečí. A tahle situace a tenhle zákaz, to absolutně nepodporuje,“ myslí si. 

Fanoušky proto na instagramu vyzvala k podpisu petice. „Není to výplod hormony zatemněné těhotenské mysli, mluvila bych tak i netěhotná!“ dodala Leichtová. 

Témata: Kristýna Leichtová