Halina Pawlowská: Víte, jak se proslavila?

Křest knihy 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. března 2020 18:32

Spisovatelka, moderátorka, scenáristka a publicistka Halina Pawlowská, která se narodila 21. března 1955, patří k tradičním tvářím českých televizních obrazovek. Známá je však také svojí literární činností i coby vydavatelka a šéfredaktorka společenských časopisů. Do povědomí veřejnosti se zapsala i jako autorka scénářů několika úspěšných filmů.

Pražská rodačka, rodným jménem Kločureková, pochází z ukrajinsko-české rodiny. Po gymnáziu vystřídala několik krátkodobých zaměstnání, v letech 1976 až 1981 studovala dramaturgii a scenáristiku na FAMU, kde absolvovala scénářem Sardinky aneb život jedné rodinky a prací Geneze jedné komedie. V 80. letech byla ve svobodném povolání a jako scenáristka spolupracovala s redakcí zábavných pořadů Československé televize.

Cestu k popularitě začala Pawlowská v devadesátých letech, kdy natáčela pro Českou televizi pořad V žitě, později Žito. Později si televizní diváci oblíbili její talkshow Banánové rybičky, které několik let patřilo k nejoblíbenějším televizním pořadům (třikrát získalo diváckou cenu TýTý).

Počátkem 90. let začala pracovat jako novinářka, nejprve v deníku Metropolitan a později v deníku Telegraf. Sedm let byla šéfredaktorkou společenského časopisu Story, v roce 2001 založila vlastní časopis Šťastný Jim, který řídila až do roku 2005. Poté krátce vydávala časopis Halina TD, později Halina, v roce 2006 založila časopis Glanc.

Pawlowská je také plodnou spisovatelkou, dosud napsala 34 knih (například Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, Díky za každé nové ráno, Proč jsem se neoběsila, Ať zešílí láskou), většinou populárních próz na pomezí povídky fejetonu, a v minulých letech patřila k nejprodávanějším českým autorkám. Své literární postřehy charakterizuje jako fragmenty ze života.

V roce 1994 získala Českého lva v kategorii Nejlepší scénář za film Díky za každé nové ráno. Objevila se v menších rolích i v několika filmech, například ve snímku Vrať se do hrobu! (1989), na jehož scénáři se také spolupodílela či v seriálech Doktoři z Počátků a Ohnivý kuře.

Pawlowská, která v roce 2013 ovdověla, má dvě děti, Natálii a Petra.

Témata: Halina Pawlowská