Eurovize NEBUDE! Ben Cristovao si musí rok počkat!

Eurovision Song Contest 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

18. března 2020 20:20

Kvůli pandemii nového typu koronaviru se letos v nizozemském Rotterdamu neuskuteční mezinárodní písňová soutěž Eurovize. S odvoláním na pořadatele o tom dnes informovaly zahraniční tiskové agentury. V letošním ročníku soutěže, který měl začít v květnu, plánovali vystoupit hudebníci z více než 50 zemí světa, včetně České republiky.

"S velikou lítostí oznamujeme, že rušíme písňovou soutěž Eurovize," oznámil šéf akce Jon Ola Sand. "Eskalující situace okolo šíření koronaviru napříč Evropou a s tím spojená nově zavedená opatření mnoha vlád... nám znemožňují pořádat akci tak, jak jsme plánovali," uvedl Sand.

Soutěž se koná každoročně už od roku 1956. Podle odhadů mělo letos finále plánované na 16. května v televizi sledovat až 200 milionů diváků, další desítky tisíc měli vystoupení zhlédnout živě v Rotterdamu. Podle organizátorů zatím není jasné, jestli se soutěž bude konat v roce 2021.

Česká republika letos do mezinárodního klání vyslala zpěváka a tanečníka Bena Cristovaa. Dvaatřicetiletý umělec česko-angolského původu si pro soutěž upravil jméno na Benny Cristo. Soutěž v Česku měla vysílat Česká televize.

"Zrušení soutěže nás samozřejmě velmi mrzí, jakkoli se za současného nejistého stavu dalo čekat. Jakmile situace dovolí, budeme další postup, jak v rámci České televize, organizátorů, tak i (Evropské vysílací unie) EBU, řešit a komunikovat," uvedla v prohlášení poskytnutém ČTK Lucie Kapounová, manažerka vývoje ČT.

"Samozřejmě s rozhodnutím Eurovizi zrušit souhlasím a myslím, že bychom se teď všichni měli soustředit na aktuálnější témata jako je zdraví, imunita a pomoc ostatním," uvedl pro ČTK Cristovao.

Témata: Eurovize Ben Cristovao