Karel Gott, Vondráčková a další. Kdo za dob Evy Pilarové kraloval české hudbě?

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. března 2020 9:16

Ve věku 80 let Česko opustila zpěvačka Eva Pilarová, jedna z největších hvězd české populární hudby. Ve své době byla populární tak jako Karel Gott a řada dalších zpěváků a zpěvaček. Podívejte se, kdo ji na hudebním poli zdárně sekundoval.

Karel Gott (14. července 1939 - 1. října 2019) - Jeden z nejslavnějších tuzemských zpěváků, v jehož publiku byly zastoupeny všechny věkové kategorie. Během své šedesátileté kariéry vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965. Proslul hity jako Lady Carneval, Kávu si osladím, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, duety Zvonky štěstí a Čau lásko nebo Když muž se ženou snídá. Řada z nich pocházela z dílny jeho vrstevníka Karla Svobody. S Pilarovou pak nazpíval duet Dotýkat se hvězd v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

Popularitu si získala i titulní píseň seriálu Včelka Mája (1977), kterou Gott zpíval v několika jazycích. "Božský Karel" už od roku 1958 účinkoval v pražských kavárnách Reduta či Vltava, na konzervatoři vystudoval operní zpěv. Působil v divadle Semafor, v roce 1965 založil s bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými divadlo Apollo. Gott, populární také v Německu či Rusku, získal řadu ocenění. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, naposledy v roce 2017. Zpěvák, který si zahrál také ve filmech a věnoval se malování, zemřel loni 1. října ve věku 80 let. V posledních letech se potýkal s nádorovým onemocněním.

Marta Kubišová (1. listopadu 1942) - Zpěvačka patřila k největším hvězdám 60. let, stala se symbolem Pražského jara. Za šest let dokázala třikrát vyhrát anketu Zlatý slavík a s triem Golden Kids, které vytvořila s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, pobláznit celou republiku. Poté však kvůli zákazu 20 let vůbec nezpívala. Před komunistickým režimem ani pronásledováním StB se ale nesklonila, podepsala Chartu 77 a v letech 1977 a 1978 byla jednou z mluvčích.

K vystupování před diváky, kteří na ni nezapomněli, se Kubišová mohla vrátit až během sametové revoluce. Její Modlitba pro Martu zněla v roce 1968 na odpor proti okupantům, stejně jako po 21 letech z balkonu pražského Melantrichu; v roce 2018 se stala vítězem ankety 100 hitů republiky. K dalším písním Kubišové patří Loudá se půlměsíc, Lampa, Magdalena, Depeše a Já budu já. Také hrála v několika filmech. Kariéru ukončila v roce 2017, od té doby vystupuje výjimečně.

Waldemar Matuška (2. července 1932 - 30. května 2009) - Matuška dokázal zahrát flamendra i lyrika a zpíval skvěle swing, jazz, blues i dechovku. Později se "Walda" našel v country music, s níž po emigraci v roce 1986 uspěl i v USA. Jeho charisma spočívalo i v humoru, který uplatnil též v řadě filmů (například Všichni dobří rodáci). K jeho největším hitům patří Jó, třešně zrály, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu či To všechno vodnes čas. Populární byly také jeho duety s Pilarovou - Ach, ta láska nebeská, Tam za vodou v rákosí nebo Ten, kdo nemá rád. Matuška v popularitě Gottovi konkuroval (v anketě Zlatý slavík byl Matuška dvakrát první, dvanáctkrát druhý za Gottem), ale fanoušky, či spíše fanynky prý měli "rozdělené" - Gott byl na pódiu více romantik, Matuška rebel.

Václav Neckář (23. října 1943) - Začínal jako divadelní herec, nakonec se stal slavným zpěvákem. Koncem 60. let zaujal v triu Golden Kids. Již v roce 1965 vznikl Neckářův první hit Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, po kterém následovaly další, stejně tak úspěšné skladby, jako například Ze soboty na neděli, Ša-la-la-la-li, Stín katedrál, Lékořice, Čaroděj Dobroděj, Kdo vchází do tvých snů (má lásko), Doktor Dam Di Dam nebo Je ráno, Anno. Objevil se i ve filmu a především díky rolím ve filmech Jiřího Menzela (například Ostře sledované vlaky) je považován za výraznou postavu české kinematografie.

Naďa Urbánková (30. června 1939) - Zpěvačka, která se proslavila hity Drahý můj a Závidím. Zpívala a hrála v Semaforu, spoluúčinkovala s Jiřím Grossmannem a Miloslavem Šimkem v jejich pořadech Návštěvní dny či v Besídce zvláštní školy. Také spolupráce s Country Beatem, s nímž nahrála nejvíc ze svých písní, a která pak trvala dvacet let, jí vynesla na vrchol popularity. K jejím dalším hitům patří Vilém peče housky, Svatební průvod, Dávám ti dar, Blonďák s červenou bugatkou či Mám ráda žužu. Pětinásobná Zlatá slavice hrála i v řadě filmů, například Ostře sledované vlaky, Na samotě u lesa, Skřivánci na niti.

Helena Vondráčková (24. června 1947) - Hvězda tuzemského popu v dubnu 1964 vyhrála finále soutěže Hledáme nové talenty se skladbou George Gershwina Ten, koho ráda mám a již v témže roce vystupovala společně s Gottem a Matuškou. Poté vytvořila s Neckářem a Kubišovou úspěšné trio Golden Kids. V roce 1965 vyhrála díky hitům Červená řeka a Pátá anketu Zlatý slavík. První studiové album jí vyšlo v roce 1970 pod názvem Ostrov Heleny Vondráčkové, zatím poslední (Dávno vím svý) vydala v roce 2017. Vondráčková, k jejímž největším hitům patří Lásko má, já stůňu, A ty se ptáš co já, Sladké mámení, Copacabana nebo Dlouhá noc, také tančí a stepuje. Hrála i ve filmu, významné místo v její kariéře tvoří muzikály. Celkem má na svém kontě téměř sto alb a 20 filmových, televizních nebo muzikálových rolí.

Témata: Eva Pilarová Karel Gott Helena Vondráčková Waldemar Matuška