Michal Tučný (†48) zemřel před 25 lety: Proč si zamiloval country?

Michal Tučný

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. března 2020 17:58

Legenda české country music nás opustila na den přesně před čtvrtstoletím. Proč si Michal Tučný zamiloval právě tento hudební žánr?

Před 25 lety, 10. března 1995, zemřel ve věku 48 let populární zpěvák country music Michal Tučný. Podlehl dlouhé nemoci a pohřben byl v jihočeských Hošticích, kde prožil velkou část posledních let svého života, kdy hostoval s kapelami Weekend a Platan Band a uváděl písničkové pořady v českobudějovickém rádiu.

"Country je vše, co mám rád," tvrdil muž, který byl nekorunovaným králem této hudební odnože v Česku. Během své kariéry prošel skupinami Rangers, Rivals, Greenhorns, Fešáci a Tučňáci a na trůn české country jej pasovaly hity jako Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Všichni jsou už v Mexiku nebo Snídaně v trávě.

Zpěvák, jehož hudební publicista Jiří Černý nazval posledním důvěryhodným kovbojem, se do country zamiloval poté, co v roce 1966 slyšel nahrávku amerického zpěváka Johnyho Hortona. "Bylo to country jako vyšitý a já byl ztracenej. V tu chvíli mi bylo jasný, že tohle je moje muzika," vzpomínal Tučný později.

Kromě Tučňáků zpíval Tučný také s americkou zpěvačkou Rattlesnake Annie, známou v Čechách jako Anka Chřestýš, se kterou v roce 1982 natočili společné album Anka Chřestýš a Poslední kovboj. Po listopadu 1989 provozoval s manželkou Martou kosmetický salon a country klub. 

Témata: Michal Tučný