Jan Vyčítal (†77): Loučení s Greenhornem! Kdo odmítl pronést smuteční řeč?

Jan Vyčítal

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. března 2020 15:42

Lidé dnes měli možnost se naposledy rozloučit s hudebníkem Janem Vyčítalem, který náhle zemřel prvního březnového dne. Smuteční obřad ale neproběhl podle původního plánu. Kdo odmítl pronést smuteční řeč?

Poslední rozloučení s jedním z průkopníků české country a zakládajícím členem skupiny Greenhorns Janem Vyčítalem (†77) proběhlo od dnešních 14 hodin ve strašnickém krematoriu v Praze. Dorazili především jeho příbuzní a přátelé.

Dva dobří kamarádi hudebníka měli být organizátory smutečního aktu předem osloveni, aby pronesli smuteční řeč, podle webu ahaonline.cz se toho však oba zřekli. Josef Fousek to odmítl ze zdravotních důvodů, zatímco Karel Vágner by to podle svých slov nezvládl kvůli dojetí.

Obřad přesto proběhl důstojně a bez problémů, přátelé vyprovodili Vyčítala na poslední vandr. „Suchou stezku, Honzo, a slunce nad hlavou!“ vzkázali členové legendární kapely Greenhorns už v den jeho úmrtí.

Vyčítal zemřel v neděli 1. března, přesně týden před 78. narozeninami. Slavnou skupinu založil v roce 1965 a vedl ji i v 80. letech, kdy to nemohl dělat oficiálně, protože neměl hudební vzdělání. Pro Greenhorns, kteří hráli hlavně americké tradicionály a hudbu tamních hvězd country, psal většinu textů. Mnohé Vyčítalovy písničky vešly do zpěvníků.

Témata: Jan Vyčítal