Hvězda Ulice Martin Myšička: Neuvěříte, co vystudoval!

Martin Myšička

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. března 2020 9:36

Filmoví diváci si Martina Myšičku, narozeného 9. března 1970, asi nejvíc pamatují z role novináře Pavla z tragikomedie Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky. Televizním divákům je ale jeho tvář známá zejména ze seriálů Ulice nebo Přešlapy. Co jste o tomto talentovaném herci nevěděli?

Tento divadelní a filmový herec je třiadvacet let členem souboru Dejvického divadla, od roku 2017 i jeho uměleckým šéfem. V tomto divadle Myšička ztvárnil přes tři desítky rolí, odehrál na 3000 představení, dvakrát tu i režíroval.

Příbramský rodák se v mládí účastnil matematických olympiád, maturoval na matematickém gymnáziu, a současně hrál ochotnické divadlo. Vystudoval subnukleární fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK, a na DAMU se přihlásil, když už byl téměř v polovině studia, obě školy nakonec úspěšně dostudoval. Sám říká, že se dlouho nemohl rozhodnout, kterou cestou se vydá: tou, kde rozhodovalo analytické myšlení, či tou intuitivní, bohémskou.

Již během studií hostoval v Divadle Na zábradlí, v Národním divadle i ve Studiu Ypsilon. V roce 1994 získal Cenu Alfréda Radoka Talent roku za titulní roli knížete Myškina ve hře Idiot. Hrál mimo jiné ve filmech Šeptej, Jedna ruka netleská, Karamazovi, Největší z Čechů, Protektor či Občanský průkaz.

Po studiích začínal Myšička v Západočeském divadle Cheb, v Divadle v Řeznické a získal i stálé angažmá v Národním divadle. V roce 1997 se stal členem Dejvického divadla, kde působí do současnosti, nicméně i nadále hostuje v jiných pražských divadlech.

Témata: Martin Myšička seriál Ulice