Ladislav Mrkvička má prvního Českého lva: Proč si pro něj nepřišel?

Ladislav Mrkvička ve filmu Staříci

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. března 2020 11:39

Českého lva mu musel přát snad každý, kdo seděl v Rudolfinu, Ladislav Mrkvička si pro něj ovšem nepřišel. Proč hvězda úspěšné roadmovie Staříci chyběla na slavnostním ceremoniálu?

Dva České lvy za nejlepší mužský herecký výkon jak v hlavní, tak ve vedlejší roli získala roadmovie Staříci pojednávající o touze po pomstě dvou bývalých politických vězňů. Sošku tak v 81 letech poprvé získal legendární herec Ladislav Mrkvička.

Na jevišti pražského Rudolfina si ovšem cenu osobně nepřevzal. Dlouhodobě ho totiž trápí poměrně závažné zdravotní potíže, především ho léta sužuje Alzheimerova choroba. Jeho účast na ceremoniálu přesto byla dlouho ve hře.

„Nechte se překvapit,“ řekl před předáváním českých filmových cen webu ahaonline.cz, podle kterého sám nebyl schopen dopředu říct, jestli se bude cítit na to, aby si pro cenu přišel.

Přenos nejspíš sledoval v televizi a Český lev mu jistě udělal radost, i když nechtěl nic zakřiknout. „Byl by to sice můj první Lev, ale já jsem nikdy nebyl sběratel ocenění. Jestli by to ale ve finále prospělo celkově filmu, tak nepohrdnu,“ prohlásil.

Témata: Ladislav Mrkvička Český lev