Mirek Kovářík (†85) zemřel: Držel fascinující český rekord!

Mirek Kovářík

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. března 2020 16:59

Tento týden zemřel po několikaměsíčním boji Mirek Kovářík, který celý život spojil především s poezií. Dokonce díky ní drží jeden opravdu fascinující český rekord. Čím se u nás mohl pochlubit jenom on?

Včera vás stars24.cz informoval, že ve středu zemřel divadelník, kulturní publicista a redaktor, herec, moderátor a vysokoškolský pedagog Mirek Kovářík (†85). Přes veškerou péči a snahu lékařů podlehl následkům úrazu, který se mu stal v listopadu. 

Kovářík byl známým propagátorem poezie a výborným recitátorem. V dubnu 2014 se v rozhlasovém pořadu Noční Mikrofórum pochlubil, že je dokonce držitelem českého rekordu. 

Zažil totiž dobu, kdy se poezie recitovala na stadionech. „Já jsem kdysi recitoval i na Portě a musím přiznat, že držím rekord: 30 000 lidí v roce 1989 na Lochotíně v Plzni. To je snad i zapsáno v knize rekordů,“ cituje ho web rozhlas.cz. 

„V Čechách nikdo před takovým publikem nerecitoval. A to byla dlouhá báseň Václava Hraběte Blues pro VM,“ zavzpomínal básník, který autora, jehož dílo před desítkami tisíc lidí recitoval, posmrtně proslavil. 

Témata: Mirek Kováříka