Karel Gott byl ČESKÝ REKORDMAN! Čím se dostal do síně slávy?

Karel Gott píše autobiografickou knihu 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. března 2020 11:28

O Karlu Gottovi se říká, že byl nejpopulárnějším českým zpěvákem. Není to jen tvrzení založené na odhadech, ale má reálný základ. Gott totiž v roce 2016 vstoupil do Rekordmanské síně slávy za největší počet cen popularity v české historii.

Spolu s certifikátem zpěvák v roce 2016 obdržel i cenu v podobě tančící lahve, kterou si umístil na klavír mezi své vystavené hudební ceny. 

"Karel Gott si v průběhu své ojedinělé pěvecké kariéry získal uznání napříč generacemi a stal se tak mužem číslo 1 české populární hudby, ale i velmi respektovanou osobností," píše se na certifikátu, který zpěvák dostal před čtyřmi lety.

Během své kariéry nazpíval desítky velkých hitů, vydal zhruba tři stovky alb a na kontě má desítky milionů prodaných desek, za které dostal dvacítku Zlatých desek, několik platinových, dvojplatinových a multiplatinových a v roce 1992 obdržel od Supraphonu i diamantovou desku.

První LP Zpívá Karel Gott vyšla v roce 1965 u Supraphonu, který rok nato vydal i Gottovu první desku v angličtině The Golden Voice of Prague (Zlatý hlas z Prahy). První singl v němčině Weißt du wohin pak vyšel v roce 1967 u německé firmy Polydor, která první Gottovu LP s názvem Die Goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy) vydala v roce 1968. Zpěvákovy desky vyšly i u dalších zahraničních firem, například v USA u Paramount Pictures.

Supraphon eviduje na 1300 nahrávek Gottových písní. Podle stránek fanoušků čítá jeho repertoár přes 2500 písní, včetně různých verzí jedné písně a včetně také asi dvou stovek duetů, které nazpíval například s Helenou Vondráčkovou, Evou Pilarovou, Lucií Bílou nebo Evou Urbanovou. Zhruba třetinu zpěvákova repertoáru pak tvoří songy v němčině, Gott ale zpívá i anglicky, italsky, španělsky, latinsky, rusky, slovensky, maďarsky a dokonce i v jidiš.

V tuzemsku a v zahraničí, včetně například Británie, Japonska, USA či Kanady, se podle Gottových internetových stránek prodalo na 30 milionů zvukových nosičů. Nejprodávanějším zahraničním albem (asi 4,5 milionu nosičů) je LP Karel Gott (1977) nazpívané v ruštině. Nejprodávanějším albem v Česku (asi 1,56 milionu nosičů) jsou pak Vánoce ve zlaté Praze (poprvé vydané v roce 1969), za něž Gott dostal multiplatinovou desku Supraphonu (2004).

Témata: Karel Gott