Jaromír Nohavica: PŘEKVAPÍ ČESKO! A hned dvakrát!

Jaromír Nohavica 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. března 2020 8:50

Ostravský písničkář Jaromír Nohavica vystoupí 4. a 5. května v pražské hale O2 universum. Doprovodí ho Janáčkova filharmonie Ostrava pod vedením Marko Ivanoviče.

Do prostor O2 areny se Nohavica vrátí po sedmi letech. Tehdy ovšem uspořádal dva rozdílné koncerty v hlavní hale. Na prvním se představil s Janáčkovou filharmonií Ostrava a následující den ve své tradiční podobě s kytarou a heligonkou, kdy ho doprovodil Kuśmierski.

V Praze Nohavica naposledy zahrál letos v lednu. Písničkář, který je zvyklý hrát v komorních klubech i na velkých festivalech, vystoupil třikrát v intimním prostoru Divadla Viola. Nabídl pořady Básníkům české země a Archiv pod lupou.

Šestašedesátiletý Nohavica patří mezi legendy tuzemského folku, vystupuje více než 45 let. Jeho alba jsou dlouhodobě nejprodávanější na českém trhu a mnohé jeho písně zlidověly. Svými texty i projevem si získal mnoho příznivců už za totality, kdy v podstatě neměl přístup do médií a jeho tvorba se šířila převážně formou amatérských nahrávek. Stínem jeho tehdejšího působení byla spolupráce s komunistickou Státní bezpečností v 80. letech. Nohavica na své internetové stránce styky s StB připustil, vyloučil ale, že udával lidi. P

Témata: Jaromír Nohavica