Karel Gott (†80): Píseň, na kterou si nevěřil! Kdo ji nazpíval?

Karel Gott 8

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. února 2020 14:57 | Aktualizováno: 27. února 2020 22:03

Je těžké uvěřit tomu, že si Karel Gott na nějakou píseň nevěřil, ale před pár lety se to doopravdy stalo. Mistr už se na něco takového prostě necítil. Autor skladby teď s odstupem času prozradil, kdo ji nakonec nazpíval.

Karla Gotta (†80) měl téměř celý český národ za fenomenálního zpěváka, který je schopen zazpívat opravdu všechno. V relativně nedávné minulosti mu ovšem skladatel Boris Urbánek nabídl píseň, kterou Mistr odmítl, protože si na ni nevěřil. Hudebník o tom vyprávěl v rozhovoru, který zveřejnil server novinky.cz.

Se Slavíkem spolupracovali od 90. let, kdy se sešli při práci na muzikálu. „Po letech navštívil koncert Vojty Dyka, byl nadšený a zavolal mi, jestli bych mu nějakou píseň nenapsal. Připravoval zrovna desku S pomocí přátel,“ vzpomíná.

„Poslal jsem mu takovou dynamickou skladbu, protože jsem byl přesvědčen, že v sobě tu dynamiku a drajv pořád má. Zavolal mi, že se mu moc líbí, ale že cítí, že už to není pro něj, a bojí se, že by ji publikum nepřijalo. Odpověděl jsem, že to chápu a písničku jsem nabídl Vojtovi Dykovi,“ líčí skladatel.

Gottovi nakonec Urbánek napsal jinou píseň. „Pro Karla jsem poté složil lyrickou Kluk s velkou vášní, ve které textař Radovan Šťastný vzpomněl na zesnulého Gottova textaře Jirku Štaidla. Jemu je skladba ostatně věnována,“ dodal.

Témata: Karel Gott Vojtěch Dyk