Ivan Trojan přiznal: Moje nejsložitější role je...!

Ivan Trojan 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. února 2020 18:33

Za nejsložitější postavu, jakou kdy ve filmu hrál, označuje Ivan Trojan svoji roli léčitele Jana Mikoláška v dramatu Agnieszky Hollandové Šarlatán. Šlo o náročnou roli v psychologické rovině, Trojan navíc musel obsáhnout tři časová období, proto první hraje jeho syn Josef.

Jako členovi Dejvického divadla mu navíc nezbývalo nic jiného než po náročném denním natáčení jít večer hrát do divadla. Trojan to řekl v rozhovoru s ČTK.

"V neposlední řadě jsem pracoval s úžasnou, ale velice náročnou režisérkou, která by mě nepustila do věcí, o kterých by se jí zdálo, že je ode mne už viděla. Měla tendenci mě trošku vyhazovat z komfortní zóny," řekl Trojan.

Světová premiéra nového snímku uznávané polské režisérky se uskuteční na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale 27. února v nesoutěžní sekci Special Gala. "Nakonec do Berlína na premiéru pojedu. Dokonce jsme kvůli tomu museli přesunout jedno představení, za což se divákům omlouvám, ale přece jenom je to jeden z nejlepších světových festivalů a myslím, že svým způsobem se jedná o reprezentaci České republiky," sdělil Trojan. V českých kinech bude mít Šarlatán premiéru 26. března.

S režisérkou Hollandovou, držitelkou Českého lva, Stříbrného medvěda i tří nominací na Oscara, Trojan již spolupracoval na třídílném projektu Hořící keř. Zatímco v tomto případě se jednalo z velké části o hereckou improvizaci, při práci na Šarlatánovi to bylo jiné. "Tím, že jsem věděl, že je jeho příběh ve své struktuře vyprávěn na přeskáčku a prostředí se často mění, bylo nutné, abych v tom měl jasno. Tentokrát jsem potřeboval daleko větší dialog s Agnieszkou. U něj jsem taky pochopil, že není úplně zastáncem velkých a hlubokých příprav. Cítil jsem, že by byla radši, kdybych se na určité věci třeba neptal a pracoval s tím, že to na place nějak vyplyne," podotkl Trojan.

Scénář k filmu napsal Marek Epstein, který se inspiroval skutečným příběhem léčitele Jana Mikoláška. Kvůli jeho nezvyklým schopnostem ho navštěvovaly tisíce lidí různých společenských vrstev včetně tehdejších celebrit, jako byla manželka Karla Čapka herečka Olga Scheinpflugová, malíř Max Švabinský nebo druhý komunistický prezident Antonín Zápotocký. Právě po smrti Zápotockého v roce 1957 byl Mikolášek ve vykonstruovaném procesu odsouzen. "Scénář považuji za Markův nejlepší. A to už jsem nejméně v pěti nebo šesti jeho věcech hrál," konstatoval Trojan.

Ve filmu se sešli otec a syn Ivan a Josef Trojanové, kteří hrají hlavní postavu léčitele Mikoláška v různých obdobích jeho života. Ve filmu se v menší objeví i další Trojanův syn František. "I když se s Josefem na plátně nepotkáme, jsme partneři, a to je velice důležité. Hrajeme každý Mikoláška v jiném životním období. Čím víc jsme se blížili k natáčení, tím víc nás to nutilo k tomu, abychom si spolu sedli a povídali si o tom, co nás, a tedy naši postavu, bude spojovat. Jen jednou jsme viděl synovo natáčení a byl velice dobrý. Dokonce jsem viděl nějaký jeho pohyb a řekl jsem si: Prokristapána, to jsem já," uvedl Trojan.

Svou vizáží musel Trojan obsáhnou více než čtyřicet let. Část role odehrál jako sedmdesátiletý člověk. "Každý den jsme začínali velmi brzy a mě ještě čekaly dvě a půl hodiny v maskérně. Za celou tu dobu natáčení před kamerou jsem nebyl nikdy jako já ve své podobě. Bylo velice důležité, aby moje maska byla dokonalá a věděl jsem, že dle mého názoru existují u nás jenom dva maskéři, kteří tohle dokážou. A ten jeden naštěstí svolil. Je to Renda Stejskal a opravdu nám velice pomohl. Sama Agnieszka mu po posledním natáčecím dnu moc děkovala," dodal Trojan.

Témata: Ivan Trojan