Zemřel Joseph Vilsmaier (†81): Jeho českou manželku stihl těžký osud!

Joseph Vilsmaier

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. února 2020 10:38

Slavný režisér Joseph Vilsmaier, který nás před pár dny opustil, měl k Česku opravdu blízko. Dokonce si mezi českými herci našel manželku, kterou stihl těžký osud. Dana Vávrová nás opustila velice předčasně.

Tento týden dorazila z Německa smutná zpráva, která zasáhla i spoustu českých herců. Jak vás stars24.cz informoval, zemřel režisér Joseph Vilsmaier (†81). Ten rád obsazoval naše herce a s jednou českou herečkou se dokonce oženil. Jako dětskou hvězdu si jí musí pamatovat snad každý.

Dana Vávrová se narodila 9. srpna 1967 v Praze. Pro film ji v pouhých devíti letech objevil legendární režisér Oldřich Lipský, který ji obsadil do role Leontýnky v dětské hudební komedii Ať žijí duchové!. Sestře manželky herce Karla Heřmánka se později podařilo prosadit na západ od našich hranic.

V osmdesátých letech se totiž začala objevovat ve filmech z tehdejšího Západního Německa. Právě při natáčení narazila na svého manžela Josepha Vilsmaiera, který ji obsadil do filmu Podzimní mléko. Role Anny jí vynesla německou cenu Stříbrný pás. Od poloviny 90. let se navíc úspěšně věnovala i filmové režii.

Na posledním filmu Poslední vlak pracovala shodou okolností právě s manželem, který – ačkoliv byl o 28 let starší – ji nakonec přežil o jedenáct let a několik dní k tomu. Zatímco on zemřel 11. února 2020, jeho žena podlehla zákeřné rakovině o 11 let dříve, 5. února 2009.

Témata: Joseph Vilsmaier Dana Vávrová