Jiří Štěpnička má trauma: Věznili mu maminku, pašoval jí věci!

Jiří Štěpnička a Alois Švehlík

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. února 2020 16:58

Celoživotní trauma Jiřího Štěpničky se dostává na obrazovky. V televizi poběží film o osudu jeho maminky Jiřiny, kterou věznili komunisté a on jí do vězení pašoval věci. Proč si nepřečetl scénář?

V souvislosti s filmem Past se necelých 35 let po její smrti opět řeší tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové, která se stala obětí jedné z akcí komunistické tajné policie a následně byla po dvou dnech procesu odsouzena v prosinci 1952 k patnácti letům vězení.

Režisér Viktor Polesný agentuře ČTK připomněl, že tvrdý trest tehdy žádali i někteří její kolegové. Ve filmu ovšem jejich jména nezazní, protože on nechce nikoho soudit. „ Dovedu si představit, co to bylo za hysterii, která se odehrávala ve stínu velkých procesů zejména s Rudolfem Slánským. Ten strach ovládl celou společnost,“ vysvětlil.

Scénář filmu nabídl k přečtení i jejímu synovi. Známý herec a člen činohry Národního divadla Jiří Štěpnička do práce režiséra nijak nezasahoval. „Jirka scénář číst odmítl, po několika stránkách - kde je popsaný ten útěk, to musel odložit, protože vzpomínky pro něj byly bolestné. Známe se léta a on mi vyjádřil plnou důvěru,“ prozradil filmař.

Ke snímku se vyjádřil i sám herec. „Máma se o tom, že byla při pokusu o útěk vlákaná do pasti, dozvěděla až po rehabilitaci,“ řekl ČTK a zavzpomínal také na to, jak se v dětství naučil třeba propašovat své mamince hřebínek do vlasů do vězení, kam mohl na návštěvu čtyřikrát ročně.

Témata: Jiří Štěpnička Jiřina Štěpničková