Karya je zpátky! Zpívala nejen s Petrem Mukem

Jana Feriova (Karya) 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

18. ledna 2018 4:05

V době, kdy zelenou dostaly kapely mezi kterými vynikal Shalom v čele s Petrem Mukem, v roce 1992 o sobě dala vědět zpěvačka se skvělým hlasem, který má dodnes. Pamětníci se jistě vzpomenou na jméno Jana. Ony byly tři nezapomenutelné vokalistky. Ale jen jedna je dnes opět naplno u muziky. Vzpomínáte? Ano, jde o Janu Feriovou, či Karyu.

Karya neboli Jana Feriová a Shalom, Spoutaná…znáte ? S Petrem Mukem se potkala po koncertu skupiny Oceán v Praze ve Valdštejnské zahradě. Jana ho samozřejmě znala, on ji ne, ale to vlastně nevadilo, muzikanti jsou jedna velká rodina, a když se jde zapít úspěšný koncert, tak jdou všichni. Jany okamžik přišel až cestou domů, na který se prý nedá zapomenout: „Šli jsme ze Smíchova po mostě, a já začala s Petrem zpívat cikánské písně. Dozpívali jsme a Petr řekl, tebe chci mít v Shalomu. Zažívala jsem pak nepopsatelné, krásné věci, které mě navždy ovlivnily,“ říká Jana Feriová.

V době Shalomu, začal vznikat projekt Karya, jehož duchovním otcem až doposud je Jindra Parma. „Spoutanou hrají doteď rádia“.

Na profesionální dráhu vstoupila již v roce 1987 v Country Beatu Jiřího Brabce, kde tehdy nahradila Naďu Urbánkovou. V roce 1990 koncertovala s Daliborem Jandou a skupinou Prototyp, o rok později projela celé tehdejší Československo společně se skupinou Olympic.

Jako vokalistku jste jí mohli také slyšet mimo jiné v BSP, No Guitars a Žlutý pes… Objevila se také v řadě muzikálů namátkou Krysař, Hamlet …

Co se týče soukromého života, „mám dva dospělé syny ,starší se také věnuje muzice a pracuje ve zdravotnictví, mladší syn se nevěnuje muzice a nepracuje ve zdravotnictví.

Jana učí pop - zpěv na Mezinárodní konzervatoři a sama ráda poslouchá Ericka Claptona.

V říjnu 2017 vydala nové CD Zůstaň. „Na nové desce je patnáct nových songů. „Texty psali Pavel Cmíral, producent Pavel Hruška, a o některé jsem se pokusila i já.“

Kmotry CD se staly Ilona Csáková, Marcela Březinová, a herečka Valérie Zawadská.

Písnička „Kde Tě mám je věnována Petru Mukovi“.

Témata: Jana Feriova (Karya) Petr Muk