Václav Marhoul slaví 60: Sobec si splnil sen!

Václav Marhoul 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. ledna 2020 21:59

Jméno filmaře Václava Marhoula bylo loni hojně skloňováno v souvislosti s filmem Nabarvené ptáče. Známý režisér dnes slaví 60. narozeniny. Co o sobě prozradil?

Václav Marhoul dnes slaví kulaté 60. narozeniny, nelze přitom opomenout, že si v roce, který jubileu předcházel, splnil velký životní sen. Konečně totiž divákům představil film Nabarvené ptáče, na kterém pracoval dvě desítky let. Pomohla k tomu i jedna vlastnost, kterou by se možná někdo jiný radši nechlubil. 

„Jsem sobec a točím si filmy pro sebe. Dělám věci, které mě baví. Když film dostane ocenění, je to příjemné, ale ne nejdůležitější. Jakmile začnete přemýšlet technicky, psát scénář podle nějakého manuálu a uvažovat, komu se bude líbit, je to cesta do pekla,“ přiznal.

Marhoul natočil pouhé tři celovečerní filmy, podle vlastního scénáře a ve vlastní produkci. Prvními dvěma byly Mazaný Filip a Tobruk. Pak už následovalo Nabarvené ptáče, které se dostalo na filmový festival v Benátkách i do širší nominace na Oscary.

Nabarvené ptáče je adaptací světového bestselleru amerického autora polskožidovského původu Jerzyho Kosińského. Román se odehrává za druhé světové války kdesi ve východní Evropě. Práva na jeho zfilmování se Marhoul rozhodl zkusit získat v Americe před víc jak deseti lety. Když se mu to v roce 2010 podařilo, napsal 17 verzí scénáře a poté získával potřebné peníze.

Témata: Václav Marhoul Nabarvené ptáče