Jiří Lábus: Jak se dostal k herectví a co dělá jeho bratr?

Lábus, Jiří

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. ledna 2020 17:41

Profesní aktivity herce Jiřího Lábuse, který brzy oslaví narozeniny, jsou velmi široké. Dětem je znám jako čaroděj Rumburak ze seriálu Arabela či jako hlas plyšového Jůheláka, popularitu si získal televizními vystoupeními s Oldřichem Kaiserem.

Dlouhá léta je také věrný pražské Ypsilonce, hraje ve filmu, pracuje pro rozhlas a známé jsou jeho kvality v dabingu. Lábus, který získal řadu cen včetně dvou Českých lvů a divadelní Thálie, oslaví 26. ledna sedmdesátiny.

V poslední době zaujal v úspěšné komedii režiséra Jiřího Havelky s názvem Vlastníci (2019), a to jako vypočítavý muž vzpomínající na "staré dobré časy". Výkon herci přinesl další z nominací na Českého lva. Lábus ji proměnil již v roce 1995, kdy získal sošku za vedlejší roli ve filmu Vladimíra Michálka Amerika. Dalšího Českého lva pak přidal ještě v roce 2014 za výkon ve filmu Klauni, v němž se opět sešel s Kaiserem v jejich prapůvodních úlohách komiků.

Lábus se v 80. letech proslavil díky televizní estrádě Možná přijde i kouzelník, v níž právě s Kaiserem a zpěvákem Jiřím Kornem sehráli řadu dodnes nezapomenutelných skečů. S Kaiserem pak spoluvytvářeli také pořady Ruská ruleta či Zeměkoule nebo nekonečný rozhlasový seriál Tlučhořovi. V roce 2005 pak Lábus spolu s Petrem Čtvrtníčkem plnili sály v parodické inscenaci Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, která si utahuje z fotbalových "bafuňářů" a korupci ve fotbale.

Z řady rolí ve filmech pro děti byla podle jeho slov klíčovou postava čaroděje druhé kategorie Rumburaka v televizním seriálu Arabela. "Dostal jsem tam největší prostor, byla to letitá krásná práce, do smrti na to nemůžu zapomenout," uvedl Lábus v roce 2012 s tím, že právě tato role mu přinesla popularitu. Zahrál si také ve snímku Páni kluci nebo v pohádkách Lotrando a Zubejda, Čert ví proč či Tři bratři.

Diváci si Lábuse pamatují i z komediální trilogie Slunce, seno, jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991), v níž ztvárnil vesnického živočicháře Béďu. K jeho dalším filmům se řadí Obsluhoval jsem anglického krále (2006), Odcházení (2011), Hmyz (2018) nebo Hastrman (2018). Účinkoval také v seriálech Život na zámku, Zdivočelá země či Sanitka II. Známá je rovněž Lábusova role v dílu Mimikry ze seriálu Třicet případů majora Zemana.

Jeden z nejvýraznějších herců své generace se narodil 26. ledna 1950 v Praze. Už jako malé dítě se prý rád předváděl a způsoboval tím trápení svému otci - architektovi - a matce, která pracovala jako zdravotní sestra. "Předváděl jsem se před návštěvami, vykládal historky a lidi se smáli, to bylo pro mě strašně oblažující. I když mi pak doma matka nadávala, že dělám ostudu," řekl Lábus.

Na přelomu 60. a 70. let vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění. První a dosud jediné angažmá dostal v roce 1973 v tehdy ještě libereckém Studiu Ypsilon, se kterým později přešel do Prahy. Během let v něm ztvárnil řadu vážných i komických postav. Za roli spisovatele Bonneaua ve hře Borise Viana Hlava Medúzy získal Lábus v roce 1997 cenu Thálie. Hostuje ale i na dalších scénách.

Jako dabér pracoval například na seriálu MASH, namluvil hrdiny v kreslených filmech Asterix nebo Doba ledová. Lábusovým majstrštykem je pak postava Marge v seriálu Simpsonovi. Úspěch sklidilo i jím namluvené audiovydání populárního Harryho Pottera.

Lábus je svobodný. Jeho bratrem je známý architekt a profesor ČVUT Ladislav Lábus (68), který se podílel či spolupodílel například na přestavbě pražského paláce Langhans, rekonstrukci vily Lídy Baarové, rekonstrukci Jízdárny na Hradě, stavbě Domu pečovatelské služby v Českém Krumlově či na projektech řady soukromých vil.

Herec je dlouholetým patronem sbírky Pozvedněte slabé!, která pomáhá potřebným. "Pokud člověk má síly a má prostředky pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují, tak bych řekl, že je to doslova povinnost. Život je někdy velmi složitý. Do takových situací, kdy potřebují pomoc, se mohou dostat lidi, kterým se to ze začátku ani nezdá, a najednou je ten osud semele," řekl již dříve Lábus.

Témata: Jiří Lábus