Karel Gott se k této nádherné písni nehlásil! Co ho odpudilo?

Karel Gott 8

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. ledna 2020 11:55

Karel Gott měl v repertoáru stovky písní, některé si samozřejmě oblíbil více, jiné méně. Jeden ze skladatelů má jasno, proč se Mistr nehlásil ke skladbě, kterou pro něj napsal. Jaký byl ten pravý důvod?

Karel Gott (†80) během svého života spolupracoval s množstvím autorů hudby i písňových textů, v posledních letech často oslovoval spíš mladší skladatele. Do této škatulky spadá i Ondřej Gregor Brzobohatý, který krátce po úmrtí Mistra přiznal jednu chybu při psaní skladby Testament, kterou legendárnímu zpěvákovi složil.

„Možná jsem ji nenazval šťastně. Ten název Karla trošku odpudil a extrémně se k ní nehlásil,“ řekl v říjnu v pořadu Blízká setkání Českého rozhlasu. „Ačkoli vím, že ji měl rád a intenzivně ji prožíval. Když jsem mu ji tenkrát poprvé zahrál, řekl: To je krásný, takovou písničku mi dlouho nikdo nenapsal,“ vzpomínal.

Brzobohatý píseň napsal v emocích ze smrti svého otce Radoslava. Vycházel prý z nadhledu a vzdoru, který měl právě jeho táta. Gottovi navíc nechtěl napsat klasickou popovou píseň, rozhodl se proto pro jiný žánr.

„Bál jsem se, aby moje píseň nezapadla mezi ty ostatní. Říkal jsem si, že je Karel chlap, který může a měl by zpívat šanson. To je hluboká píseň, která vede k sumarizaci života. Zároveň jsem ale nechtěl, aby to byl kýč,“ dodal známý hudebník a skladatel.

Témata: Karel Gott Ondřej Brzobohatý