Jana Brejchová oslaví 80: Česká Bardotka s herectvím sekla už před lety!

Jana Brejchová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. ledna 2020 18:39 | Aktualizováno: 15. ledna 2020 22:01

Seriál slavných lidí, kteří slaví osmdesátiny, pokračuje i letos. Už za pár dní oslaví významné životní jubileum Jana Brejchová. Populární herečka už se ale svému povolání několik let nevěnuje.

Za pár dní, konkrétně v pondělí 20. ledna, oslaví Jana Brejchová 80. narozeniny. Člence slavného hereckého rodu, její sestra i dcera se povolání rovněž věnují, se přezdívalo „česká Bardotka“.

S herectvím začala v pouhých 13 letech ve filmu Olověný chléb. V pouhých 18 letech se provdala za režiséra Miloše Formana, který byl prvním z řady jejích partnerů z branže. Následovali např. Jaromír Hanzlík, Jiří Zahajský či Vlastimil Brodský, s nímž má dceru Terezu Brodskou. 

Mezi její vůbec nejznámější a nejhodnotnější filmové role patří ty ve filmech Vlčí jáma z roku 1957 nebo Vyšší princip z roku 1960. Od 70. let se věnovala také divadelnímu herectví. Celoživotní přátelství ji pojilo s kolegyní Jiřinou Jiráskovou.

S herectvím sekla pár let po začátku nového tisíciletí, posledním celovečerním filmem v její filmografii byla Kráska v nesnázích z roku 2006. Přesto získala v roce 2010 další cenu, konkrétně Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Témata: Jana Brejchová