Zemřela Naděžda Kniplová (†87): S operou se podívala do světa, odmítla Thálii!

Naděžda Kniplová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. ledna 2020 11:30

Národní divadlo včera potvrdilo smutnou zprávu. Ve věku 87 let nás opustila legendární operní pěvkyně a sólistka souboru Naděžda Kniplová. Naposledy na sebe upozornila před několika lety, když odmítla významnou divadelní cenu.

Ve věku 87 let zemřela v úterý česká operní pěvkyně Naděžda Kniplová, která byla sólistkou Národního divadla i Státní opery. Byla také státní umělkyní a držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v opeře. Ocenění ale v roce 2011 odmítla převzít, což vysvětlila slovy, že si ho zasloužila již dříve.

Kniplová se narodila v Ostravě v dubnu 1932. Základy hudebního vzdělání získala od svého otce, poté absolvovala pražskou státní konzervatoř a HAMU. Již od roku 1957 působila v Ústí nad Labem, od roku 1959 pak ve Státním divadle v Brně.

Sólistkou Národního divadla v Praze se stala v červenci 1964. Slavný rakouský dirigent Herbert Karajan jí později otevřel dveře na západ a do světových operních domů ve Vídni, Barceloně nebo San Franciscu.

Později jako úspěšná pěvkyně operní zpěv učila své následovnice. Od roku 1991 byla profesorkou na pražské AMU. Spolupracovala také s Pěveckou konzervatoří Praha Josefa Rybičky.

Témata: Naděžda Kniplová úmrtí