Marek Eben: Televizi zachránil milionovou investici!

Marek Eben 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. ledna 2020 18:53

Česká televize spoléhá na Marka Ebena dlouhá léta jako na moderátora taneční soutěže StarDance, naposledy na něj vsadila i ve štědrovečerní pohádce. Její režisér přiznává, že Eben film svým způsobem zachránil.

Marek Eben se o Vánocích vrátil k herectví v nové štědrovečerní pohádce, která je pro Českou televizi vždy nákladnou investicí. Režisér Karel Janák v rozhlasovém vysílání přiznal, že kvůli němu musel přepracovat scénář. Film to ale vlastně zachránilo.

„Ten scénář jsem přepsal jemu na míru, aby tam ty akční scény měl minimálně. A tohle omezení, který nám dal, nakonec pohádce strašně pomohlo,“ řekl ve vysílání podle webu rozhlas.cz.

Akce bylo v textu původně hodně, herec a moderátor se bál, že diváci se budou za břicho popadat. „Měl běhat, šplhat, přeskakovat a podobně. A když si to Marek přečetl, tak se toho bál a nechtěl do toho jít. Nechtěl ale za sebe ani kaskadéry. Bál se, že by to bylo poznat a že by se tomu lidi mohli smát,“ popsal filmař.

Janák nakonec přišel s nápadem, že by vše mohl řešit šarmem a noblesou. „Takže když měl v jedné scéně prchat před vojáky, nechal jsem ho odchytit nosiče nosítek a zdvořile je požádat, jestli by ho těch 50 km neodnesli. A potom jestli by přece jenom nemohli trošku přidat, když se na ně řítí horda zbrojnošů,“ zavzpomínal. 

Témata: Marek Eben film Princezna a půl království