Karel Gott stihl před smrtí něco, o čem NIKDO NEVĚDĚL!

Karel Gott 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. ledna 2020 8:18 | Aktualizováno: 12. ledna 2020 9:35

Režisér Petr Klein Svoboda dokončuje dokument o svém otci, hudebním skladateli Karlu Svobodovi, který začal natáčet jako symbolický dárek k jeho nedožitým osmdesátinám. Film Karel Svoboda - Šťastná léta by měl přijít do kin už za pár dní. Zavzpomínat na svého kolegu a spolupracovníka v něm stihl ještě i Karel Gott.

Film mapuje nejplodnější období Svobodova života, kdy vznikla většina jeho nejznámějších písní a filmové hudby. Kromě vzpomínek jeho blízkých a kolegů, mezi kterými nechybí vedle Gotta Helena Vondráčková nebo Theodor Pištěk, budou v dokumentu vůbec poprvé zveřejněny i soukromé archivní záběry, které, jak slibují tvůrci, osvětlí i skladatelův vnitřní život. Přispět k jeho uvedení mohou navíc nyní i fanoušci hudby Karla Svobody.

"Film o mém tátovi Karlu Svobodovi jsem začal natáčet minulý rok v prosinci. Hned první natáčecí den byl kouzelný a nikdy na něj nezapomenu. Pozval jsem tehdy Karla Gotta, hovořil s ním o tátovi, na chvilku se vrátil do mého dětství, do nahrávacího studia, našeho domu, kde si tátu pamatuju, jak sedí za pianem nebo na pohovce se zapáleným doutníkem. Chybí mi a jsem hrozně rád, že se mi povedlo dokument o něm začít točit, ale hlavně ho také téměř dokončit," uvedl autor snímku Petr Klein Svoboda.

"Karel byl úžasný fenomén a z mého pohledu muzikanta a skladatele byl úžasný melodik, který měl čuch na šlágry. Měli jsme spolu velice dobrý vztah," řekl před novinářskou projekcí Vágner.

K dokončení filmu potřeboval zajistit především zahraniční autorská práva k vybraným obrazovým a zvukovým materiálům, a to například i k seriálové verzi jedné z jeho mezinárodně nejúspěšnějších skladeb - Včelky Máji. "Řada podstatných záznamů je chráněna poměrně drahými autorskými právy. Bez nich by však byl film o mém tátovi polovičatý," doplnil. Proto se na příznivce a fanoušky Karla Svobody obrátil, aby pomohli v rámci veřejné sbírky k tomu, abychom mohli ve filmu použít co nejvíce dostupných filmových a hudebních ukázek z tátova života," dodal režisér.

Snímek, který dorazí do kin 16. ledna, představuje soukromý i umělecký život tvůrce hitů jako Lady Carneval, Yvetta, Láska bláznivá, Tři oříšky nebo Stín katedrál. Šťastná léta končí úmrtím Svobodovy manželky Hany známé pod přezdívkou Šiška. Svobodova kariéra skončila 28. ledna 2007, když spáchal sebevraždu. "Vyřešil své problémy po svém," konstatuje v závěru filmu jeho syn a režisér.

Ve snímku, který se vrací zejména do období 60. až 90. let, vzpomínají na úspěšného popového, filmového a muzikálového skladatele i novinářka Magdalena Dietlová, zpěváci Matěj Ruppert a Helena Vondráčková, textař Michael Prostějovský, hudebník a spisovatel František Ringo Čech a hudebníci Michal David, Petr Janda nebo Karel Vágner.

Témata: Karel Gott