Karel Svoboda: Vzpomínka na legendárního skladatele? Závěr filmu bude drsný!

Karel Svoboda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. ledna 2020 18:31

Jako pilného bohémského skladatele ukazuje Karla Svobodu film Šťastná léta, který s využitím velkého množství archivních záběrů natočil jeho syn Petr Klein Svoboda. Snímek, který dorazí do kin 16. ledna, představuje soukromý i umělecký život tvůrce hitů jako Lady Carneval, Yvetta, Láska bláznivá, Tři oříšky nebo Stín katedrál.

Šťastná léta končí úmrtím Svobodovy manželky Hany známé pod přezdívkou Šiška. Svobodova kariéra skončila 28. ledna 2007, když spáchal sebevraždu. "Vyřešil své problémy po svém," konstatuje v závěru filmu jeho syn a režisér.

Ve snímku, který se vrací zejména do období 60. až 90. let, vzpomínají na úspěšného popového, filmového a muzikálového skladatele například novinářka Magdalena Dietlová, zpěváci Matěj Ruppert a Helena Vondráčková, textař Michael Prostějovský, hudebník a spisovatel František Ringo Čech a hudebníci Michal David, Petr Janda nebo Karel Vágner. Zavzpomínat na svého kolegu a spolupracovníka v něm stihl ještě i Karel Gott.

"Karel byl úžasný fenomén a z mého pohledu muzikanta a skladatele byl úžasný melodik, který měl čuch na šlágry. Měli jsme spolu velice dobrý vztah," řekl ČTK před dnešní novinářskou projekcí Vágner.

Režisér Petr Klein Svoboda začal dokument natáčet jako symbolický dárek k otcovým nedožitým osmdesátinám. Poprvé v něm zveřejňuje i soukromé archivní záběry, které vypovídají o skladatelově vnitřním životě. K dokončení filmu potřeboval zajistit především zahraniční autorská práva k vybraným obrazovým a zvukovým materiálům, a to například i k seriálové verzi jedné ze Svobodových mezinárodně nejúspěšnějších skladeb - Včelky Máji. "Řada podstatných záznamů je chráněna poměrně drahými autorskými právy. Bez nich by však byl film o mém tátovi polovičatý," uvedl během natáčení.

Karel Svoboda patřil mezi umělce, kteří utvářeli podobu české populární hudby. Psát písničky začal už počátkem 60. let, kdy hrál v kapele Mefisto, jeho první velký hit ale ovládl rádia teprve v roce 1968, kdy Gott nazpíval Lady Carneval. Narodil se 19. prosince 1938 a jeho kariéra skončila 28. ledna 2007, když spáchal sebevraždu. V roce 2018 v den nedožitých osmdesátin odhalili jeho hvězdu na Chodníku slávy ve foyer Hudebního divadla Karlín v Praze.

Svoboda je populární v Německu, například německou verzi jeho písně Tři oříšky má v repertoáru operní zpěvačka Kriemhild Maria Siegelová. Důkazem neslábnoucí popularity jeho písní byl před dvěma lety úspěch muzikálu Tři oříšky pro Popelku v režii Filipa Renče v pražském Kongresovém centru.

Nahrávací společnosti před lety Svobodova úmrtí a souvisejícího mediálního zájmu využily k vydání kompilací. Profilového dvojalba nazvaného 65 se krátce po jeho smrti prodalo 9500 kusů, jeho celkový prodej vzrostl na 65.000. Svoboda za prodej svých desek obdržel mnoho ocenění. Diamantovou desku Supraphonu získal za deset milionů prodaných nosičů. Jeho úspěšným hudebním dílem je i původní český muzikál Dracula, který měl premiéru 13. října 1995 v Praze.

Témata: Karel Svoboda (skladatel)