Karel Gott (†80): Češi ho ZKLAMALI!

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. ledna 2020 8:54 | Aktualizováno: 5. ledna 2020 22:42

Karel Gott si z minulosti nesl několik škraloupů. Jednou měl dokonce namále, nakonec se ale kvůli Čechům obětoval. A ti to neocenili!

Gott měl za minulého režimu namále. Kvůli jeho "odchodu" do Německa po něm šla jak komunistická StB, tak i německá rozvědka! Upozornil na to německý deník Bild, který uvedl, že se vše odehrálo v 70. letech. Konkrétně v roce 1971, kdy se Gott rozhodl, že se z výletu v Německu nechce vracet domů.

Rozhodl se zůstat s bratry Štaidlovými v zemi zejména proto, že do ní její vliv nezasahoval tak hluboce, jako v Československu. Tím ale vyvolal mezinárodní poprask a byl okamžitě zaevidován ve složce tajné německé služby Stasi pod archivačním číslem 0138/71 .

Komunisté se pokusili zpěváka dostat zpět do Československa, to se jim ale nedařilo. StB proto podnikla razii u něj doma a provedla i výslechy rodičů Marie a Karla.

Evidenční dokumenty na Gotta mají 150 stran a vyplývá z nich, že tajná policie zpěváka bedlivě sledovala. Vyhnul se ale zatčení i výslechům, a to i přesto, že mu komunisté vyhrožovali veřejnou diskreditací za pomoci zveřejnění údajných sexuálních afér.

Do případu se nakonec vložil sám Gustáv Husák, který přislíbil Gottovi beztrestnost a zaručil se mu, že bude moct i po návratu svobodně vystupovat po světě. Gott si poté emigraci rozmyslel a vrátil se do Československa. Přivítání ale nebylo takové, jak čekal.

"Někdo odešel, vrátil se pak v roce 1989 a byl oslavován, že byl jako venku! Já jsem čekal větší salvu tím, že jsem tady zůstal a zpíval pro ty, kterým jsem byl vděčný za to, že mi ukázali sympatie a vlastně mě udělali populárním zpěvákem. Ale to se nestalo!" řekl Českému rozhlasu.

Na komunismus podle svých slov vzpomínal jako na dobu, kdy do něj kopali ti, kteří byli nespokojeni sami se sebou a chtěli se zviditelnit. "Tak se pustili do Karla Gotta, Heleny Vondráčkové… Já vždycky říkal - Heleno, my jsme měli zpívat falešně a dělat chyby z protestu! A možná bychom byli chvílemi uznávanými... To bylo moje štěstí, že si posluchači, lidi, diváci uměli udělat svůj názor a nenechali se zmanipulovat, že teď na ně budeme plivat a kritizovat je," řekl.

Témata: Karel Gott