Karel Gott (†80): Před 60 lety udělal ŽIVOTNÍ KROK!

Karel Gott 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. ledna 2020 10:19

Ikona české hudební scény. Jinak si dnes zesnulého Karla Gotta už nikdo představit neumí. Čím ale byl před tím, než začal zpívat, a co by dělal, kdyby neuspěl v šoubyznysu?

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni a v mládí chtěl být malířem. V roce 1958 ale získal první místo v soutěži amatérských zpěváků a o jeho kariéře bylo rozhodnuto. 

Když se nedostal na výtvarnou školu v Praze, vyučil se elektromontérem v ČKD. V roce 1960 se ale rozhodl z ČKD definitivně odejít a začít se profesionálně věnovat pouze zpěvu. V roce 1962 dostal Gott nabídku na angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, a tím odstartovala jeho dráha v šoubyznysu.

V roce 1963 se jeho interpretace písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté stala hitem roku a Gott vyhrál čtenářskou anketu časopisu Mladý svět Zlatý slavík 1963.

O pět let později se Karel Gott zúčastnil populární a hudebně uznávané soutěže Eurovision Song Contest s písní Tausend Fenster. Soutěžil za Rakousko a získal 13. místo. I když nevyhrál, stal se oblíbený v Německu, Rakousku, Švýcarsku a nastartovala se jeho zahraniční kariéra.

Témata: Karel Gott