Jaroslav Moučka: Tajemník z Okresu na severu měl zajímavý život!

Jaroslav Moučka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. prosince 2019 13:33 | Aktualizováno: 29. prosince 2019 19:15

Pamatujete na seriál Okres na severu? Hlavní roli komunistického funkcionáře v ní ztvárnil herec Jaroslav Moučka, od jehož smrti právě uplynulo 10 let. Jeho reálný vztah s KSČ byl ale jako na houpačce.

Jaroslav Moučka zůstane v mysli českých i slovenských televizních diváků zapsán jako představitel vedoucího tajemníka okresního výboru KSČ v nechvalně proslulém seriálu Okres na severu. Pravdou ale je, že jeho vztah ke straně byl v dobách minulého režimu rozporuplnější.

Moučka se narodil za první republiky ve Studené u Telče a pocházel z chudých poměrů. I proto vstoupil se svým bratrem Milanem, který byl později vyšetřovatelem StB, oba do Komunistické strany. Herec v ní ale nevydržel po celou dobu.

Z KSČ vystoupil v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. V roce 1977 mu však byl nabídnut návrat. Strana gesto ocenila titulem zasloužilého umělce, státní cenou Klementa Gottwalda a již zmiňovanou rolí tajemníka Pláteníka. „Já jsem Pláteníka tak trochu znal ještě před natáčením, než jsem si o něm přečetl ve scénáři,“ říkával prý Moučka. 

Škatulky komunistického funkcionáře už se nezbavil. V roce 1994 odešel po více než 40 letech angažmá v Divadle na Vinohradech do důchodu a vrátil se s manželkou Jiřinou na rodné Jindřichohradecko a žil v Kardašově Řečici. Zemřel o Vánocích před deseti lety, 26. prosince 2009.

Témata: Jaroslav Moučka