Marek Eben: ŽIVOTNÍ KROK poprvé po 26 letech!

Bratři Ebenové

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. prosince 2019 17:45

Letošní Vánoce budou svým způsobem výjimečné, alespoň co se televizní zábavy týče. Česká televize opět odvysílá několik nových pohádek, a v jedné z nich si zahraje i Marek Eben.

Marek Eben je umělec každým coulem. Zpívá, moderuje, hraje. Před kamerou je jako doma a televize mu není cizí. Pořádnou hereckou roli si ale nestřihnul už dlouhých 26 let.

A to se nyní změní. Ve štědrovečerní pohádce Princezna a půl království  si zahraje rytíře Valeriána, který bude učit vladaře etiketě. Naposledy si přitom zahrál v televizní komedii Anatol v roce 1993.

Absolvent pražské konzervatoře začínal hrát na oblasti, v Karlových Varech a v Kladně, než v roce 1983 zakotvil ve Schmidově "Ypsilonce", které je věrný dodnes, byť 15 let už jen jako host.

Vedle Válečka ze seriálu z přelomu 60. a 70. let si zahrál i v řadě pohádek a inscenací, výraznou roli před kamerou ale nikdy nedostal. Tedy s výjimkou úlohy moderátora - v 90. letech uváděl úspěšnou soutěž O poklad Anežky České, stabilní publikum mají i jeho rozhovory s osobnostmi Na plovárně.

Od 70. let tvoří se sourozenci Kryštofem a Davidem skupinu Bratři Ebenové. Hudbu píše nejen pro ni, ale také pro divadelní inscenace nebo dětské nahrávky.

Eben tak 40 let vystupuje s kapelou Bratři Ebenové, 36 let hraje v Ypsilonce, 21. rokem moderuje pořad Na plovárně, 20 let je jeho jméno neodmyslitelně spojeno s Mezinárodním festivalem v Karlových Varech, 12 let pracuje pro pořad StarDance a 10 roků vydržel moderovat soutěž O poklad Anežky české. 

Témata: Marek Eben