Nabarvené ptáče jde do boje o Oscara: Máme první reakci režiséra!

Nabarvené ptáče 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. prosince 2019 20:19

Český film slaví po letech úspěch v Hollywoodu. Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula se dostala do užší nominace nejslavnějších filmových cen Oscar. Jak filmař na velkou novinu zareagoval?

Režisér Václav Marhoul a jeho snímek Nabarvené ptáče probojovali do užší nominace na Oscara. Americká filmová a televizní akademie zveřejnila mimo jiné i deset zahraničních filmů, které postoupily do užší nominace na Cenu za Nejlepší neanglicky mluvený film. Akademie vybírala z 91 přihlášených filmů. 

Česká kinematografie je z tohoto úspěchu nadšená. „Nemůžu tomu stále věřit, připadám si úplně stejně jako Ester Ledecká, která projela cílem a nevěřícně zírala na své umístění,“ okomentoval nominaci Václav Marhoul.

Film Nabarvené ptáče byl uveden ve světové premiéře v hlavní soutěži na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v září, kde obdržel cenu studentské poroty. Ocenění získal také na fesitvalech v Chicagu, Kalkatě, Toruni nebo Krakově. 

Posledním úspěchem před oznámením užšího oscarového výběru je nominace International Press Academy na cenu Satellite Award za nejlepší cizojazyčný film. Nominace 92. ročníku Cen Americké filmové akademie budou oficiálně oznámeny v pondělí 13. ledna 2020.

Témata: Nabarvené ptáče Václav Marhoul