Úspěch slavné zpěvačky! Jako jediná Češka si zahrála v Simpsonových!

Markéta Irglová 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. prosince 2019 16:20

Animovaný seriál Simpsonovi se na obrazovkách objevil 17. prosince 1989. Původně vznikli v roce 1987 jako série pěti desítek krátkých skečů v dnes už pozapomenuté Show Tracey Ullmanové. A týden před Vánocemi 1989 - ovšem v závěrečných titulcích stojí 1990 - se v éteru objevil první dvacetiminutový díl.

Pravidelné vysílání pak začalo o měsíc později. Obtloustlý taťka Homer, pečlivá mamka Marge, uličník Bart, šprtka Líza a nejmladší Maggie ale tehdy vypadali trochu jinak než dnes. O míře změn se mohli diváci přesvědčit třeba v halloweenském speciálu před pěti roky.

Co ale zůstává celé tři dekády téměř beze změn, je přístup tvůrců seriálu k humoru. Simpsonovi si totiž umějí dělat legraci téměř z čehokoli, seriál si tak utahoval z vlády, policie, školství i náboženství. Přesto se ale odborníci shodují na tom, že Simpsonovi jsou vlastně normální rodina, kde se všichni mají rádi a jeden bez druhého nedá ani ránu. Co jiného jim ale také zbývá ve městě, kde je starosta úplatný, policie v lepším případě neschopná a za moc nestojí ani televize.

"Neúcta k autoritám" stojí za popularitou žluté rodinky, na druhou stranu ale občas přinese i problémy. Je pravda, že taťka Homer, známý náklonností ke koblihám a Duffovu pivu, asi není vzorem ideálního rodiče a jeho přístup k práci v jaderné elektrárně není právě nejsvědomitější. Ale i díky podobným kontroverzím patří Simpsonovi k nejúspěšnějším pořadům televize Fox. Na svém kontě mají řadu ocenění, včetně více než tří desítek cen Emmy, a znají je diváci po celém světě.

Seriál je i velmi dobrý obchodní artikl. Nikdo asi přesně - kromě managementu studia - nespočítá, kolik přesně Fox díky nim vydělal, odhady se ale pohybují v miliardách amerických dolarů. Jen celovečerní film z roku 2006 utržil v pokladnách kin přes 500 milionů dolarů, příjmy plynou i z prodeje triček či figurek (a jednu dobu i stavebnic Lego) s oblíbenými hrdiny. Není divu, že si herci, kteří namlouvají originální znění, přijdou na 300.000 dolarů (skoro sedm milionů korun) za epizodu.

Kromě nich v seriálu promluvila řada populárních osobností, účinkování v Simpsonových se stalo důkazem popularity hudebníků, herců i politiků. Líza se dala vést k buddhismu Richardem Gerem a Barta učil jezdit na skateboardu slavný Tony Hawk. Jako hosté vystupovaly kapely Red Hot Chili Peppers či Aerosmith, ale i Elton John, Daniel Radcliffe, Ed Sheeran nebo Wayne Gretzky. A také česká zpěvačka Markéta Irglová (s tehdejším partnerem Glenem Hansardem v roce 2009 ztvárnili irské zpěváky).

Témata: Markéta Irglová Simpsonovi