Kam se poděla legendární Saxana Petra Černocká? Víme, co dnes dělá!

Černocká, Petra

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. listopadu 2019 10:54

Zpěvačka, herečka a moderátorka Petra Černocká, která 24. listopadu oslaví 70. narozeniny, se do srdcí posluchačů zapsala hlavně hity jako Ovečka, Jedou vozy, Koukej, se mnou si píseň broukej a Náklaďák. Lidé si ji zamilovali také jako filmovou čarodějnici Saxanu z rodinné komedie Dívka na koštěti.

Zpěvačka a herečka Petra Černocká se v posledních letech věnovala i moderování televizních pořadů a psaní knížek.

Černocká se narodila 24. listopadu 1949 v pražské rodině právníka a úřednice, její hudební nadání ji přivedlo na pražskou konzervatoř. V roce 1970 absolvovala obor operní zpěv a klavír. Umělecké geny v rodině nesl i její bratr, moderátor a diskžokej Pavel Černocký, a rovněž bratranec, slavný český herec Vlastimil Brodský.

Ještě za studií na konzervatoři začala vystupovat se skupinou Pastýři vedenou Petrem Hannigem. V roce 1968 získala angažmá v divadle Semafor a od roku 1971 spolupracovala řadu let s hudební skupinou Kardinálové Zdeňka Merty, s níž natočila svůj snad největší hit - countryově laděný Náklaďák. Celkem vydala desítky singlů, tři gramofonová alba a po roce 1989 jí vyšlo několik nových i vzpomínkových CD.

V roce 2011 se vrátila na filmové plátno ve snímku Saxána a Lexikon kouzel režiséra Václava Vorlíčka. V posledních letech vystupuje v komorních recitálech s kytaristou a svým druhým manželem Jiřím Pracným. V roce 2003 vydala "skoroživotopis" Co mě maminky nenaučily. Z prvního manželství s Janem Vaculíkem má dceru Barboru, která zpívá ve skupině Yellow Sisters. Petra Černocká je i babičkou.

Témata: Petra Černocká