Jiřina Bohdalová: Na scéně více než 80 let, dvě nešťastná manželství!

Jiřina Bohdalová (Foto: Petr Hloušek) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. listopadu 2019 9:51 | Aktualizováno: 24. listopadu 2019 22:04

Jiřina Bohdalová je přes svůj věk mimořádně vitální herečka, která nás provází kinematografií už více než 80 let! Co jste o ní nevěděli?

Jiřina Bohdalová se před kamerou objevila poprvé už v útlém věku šesti let. Bylo to v roce 1937 ve filmu Pižla a Žižla. Předznamenalo to celou její kariéru, ale ve skutečnosti nebylo zdaleka tak rychle rozhodnuto. Jiřina Bohdalová dokonce pracovala jako učitelka na základní škole v Ostravě.

K herectví Jiřinu vedl příklad její maminky, která byla ochotnicí. Právě ta přihlásila malou Jiřinku do baletní školy a také do filmového komparzu, ze kterého vyšla role v Pižla a Žižla, tehdy ještě němý film. Pak ještě vystupovala ve snímcích Zlatý člověk (1939) a Madla zpívá Evropě (1940).

Další cesty k herectví už byly trnitější. Jiřina Bohdalová se sice přihlásila na DAMU, ale vzali ji až napotřetí. Po dokončení studia (1957) nastoupila Bohdalová do Divadla ABC, kde hrála mimo jiné například s Janem Werichem.

Tato okolnost je v životě herečky dost důležitá. Ukázalo se totiž, že se scházela se Státní bezpečností, která měla zájem o informace o Werichovi. Bohdalová je ale údajně odmítla předávat. StB ji však od té doby vedla ve svých archivech jako agentku, což je v tehdejší hierarchii spolupracovníků prakticky nejvyšší post. Až v roce 2004 se Bohdalová domohla výroku soudu o tom, že ji StB evidovala neoprávněně. Po dlouhá desetiletí pak Jiřina Bohdalová hrála v Divadle na Vinohradech (do 2004) odkud přestoupila do Divadla Na Jezerce.

V normalizační televizi se stal legendárním její zábavný pořad Televarieté, kde vystupovala s Vladimírem Dvořákem. Kromě toho ovšem zahrála stovky rolí ve filmech nebo televizních inscenacích. Nemá význam je všechny jmenovat, ale velká část z nich patří k jakémusi českému rodinnému stříbru. Za všechny jmenujme alespoň legendární komedii Světáci.

Kromě toho poskytla Jiřina Bohdalová hlas animovaným postavičkám televizních večerníčků. Rákosníček či Křemílek s Vochomůrkou jsou bez jejího hlasu neodmyslitelné.

Jiřina Bohdalová byla dvakrát vdaná. Se svým prvním manželem se seznámila při své učitelském angažmá v Ostravě. Manželství s Břetislavem Stašem sice nevydrželo, ale alespoň se narodila dcera Simona Stašová, která dnes kráčí ve šlépějích matky a je rovněž uznávanou a úspěšnou herečkou.

Nevydrželo ani manželství s Radoslavem Brzobohatým. Jak s ním, tak s Břetislavem Stašem ale Bohdalová i nadále udržovala přátelství. Dnes je i babičkou a má dva vnuky Marka a Vojtěcha.

Témata: Jiřina Bohdalová