Jiřímu Mádlovi došla trpělivost! Koho bude tentokrát volit?

Jiří Mádl

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. ledna 2018 10:50

Herec a režisér Jiří Mádl před několika lety žádal mladé, aby "přemluvili bábu" k volbě pravice. Před loňskými volbami sice už tolik aktivní nebyl, neznamená to ale, že by jej politika už nezajímala. Aktuálně varuje před dezinformacemi a pochybnými médii, prozradil také, koho volil při volbě do Poslanecké sněmovny a kdo dostane jeho hlas ve volbě prezidentské.

Mádl se netají tím, že by byl rád. kdyby se změnil internetový prostor. „Abychom měli větší kontrolu nad dezinformačními weby a mohli je prostě a jednoduše blokovat. Aby byli lidé snadno postižitelní za lži, šíření nenávisti a výhrůžky na Facebooku a ostatních sociálních sítích. Internet se nám vymkl z kontroly a už není ochráncem demokracie, je zneužitý lidmi a zeměmi s nedobrými úmysly,“ uvedl herec a filmař v rozhovoru pro Deník.

Zastal se také veřejnoprávních médií. „Zároveň bych si přál, abychom všichni zuby nehty bránili Českou televizi a Rozhlas. Veřejnoprávní média, která jsou na takové úrovni, jako je máme my v Česku, jsou naše poslední záchrana. Jestli přijdeme o ně, bude to skutečný konec,“ varuje.

Sám Mádl se v minulosti k politické situaci hodně vyjadřoval, v poslední době ale už tak aktivní nebyl. „Byl v tom trošku přetlak a já mám přeci jen na pár let splněno, byť se a priori ničemu nebráním. Přemluv Bábu uvolnilo stavidla a otevřelo zcela tento prostor,“ uvedl s odkazem na klip, ve kterém v roce 2010 spolu s herečkou Martou Issovou apeloval na mladé, aby přesvědčovali své prarodiče, aby volili ve sněmovních volbách pravici.

Je prý důležité a správné, aby se známé osobnosti podobně angažovaly a politickou situaci komentovaly. „Ale nic se nezmění, pokud se nebudou zakazovat weby placené z Ruska nebo jakékoli weby šířící lži. Do té doby budou vznikat sociální bubliny, a když pak někdo veřejně promluví a vy slyšíte něco o ruské propagandě úplně poprvé a je to možná zcela kontrastní k tomu, co čtete vy a vaše okolí, tak vás to spíše naštve a naopak utvrdí ve lži, ve které žijete,“ tvrdí Mádl.

„Mimo Českou televizi a Rozhlas už není médium, kterému by se dalo stoprocentně věřit. Nemyslím si, že by měl být internet bez kontroly a věřím, že lidé musí nést plnou právní zodpovědnost za svoje chování na sociálních sítích,“ vysvětluje filmař.

Prozradil také, že v loňských sněmovních volbách dal svůj hlas Starostům a nezávislým. „Byli pro mě velkým překvapením kampaně. Naprosto kultivovaná komunikace, neokázalá, nelidová ani neelitářská. Mám radost z úspěchu Pirátů, z comebacku ODS i z toho, že přežili Lidovci a TOP09. Co mě dost vyděsilo, je neúspěch Zelených. Nezájem o jejich témata je alarmující,“ přiznal.

Mádl se také netají tím, že v prezidentské volbě podporuje někdejšího diplomata Pavla Fischera. Vystoupil dokonce ve videu na jeho podporu. „Pavel Fischer je pro mě rozhodně nejlepším kandidátem na prezidenta České republiky. Má něco jako vysokou školu pro prezidenty. Byl osm let v prezidentské kanceláři, dokonce v několika funkcích. Byl velvyslancem České republiky v Monaku a ve Francii,“ odkazuje se na Fischerovu dřívější kariéru.

„A navíc na mě působí tak, jak bych chtěl, aby Česká republika působila navenek. Je inteligentní, má slušné vystupování. A neokázale budí respekt bez toho, že by někoho kastoval, že by provokoval, nebo že by chtěl být nějak přemíru lidovej. A věřím, že jako státník by se nad nikým nepovyšoval a před nikým se neponižoval,“ dodává Mádl.

Témata: Jiří (herec režisér) Mádl