Radovan Lukavský (†88) by se dožil 100 let: Jan Hrušínský TOHLE PROZRADIL

Radovan Lukavský 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. listopadu 2019 14:40 | Aktualizováno: 3. listopadu 2019 22:59

Legendární herec Radovan Lukavský by se tento týden dožil sta let. Byl dlouholetým členem Národního divadla, kde se potkal s Rudolfem Hrušínským. Právě jeho syn Jan tak na tatínkova kolegu zavzpomínal.

V pátek by se dožil sta let legendární filmový a divadelní herec Radovan Lukavský, dlouholetý člen Národního divadla, kde se potkal i Rudolfem Hrušínským. Není proto divu, že si jeho syn Jan Hrušínský na výročí vzpomněl a na sociální síti zveřejnil několik fotek z vlastního archivu, které doplnil následujícím textem.

„1. listopadu by se dožil sta let Radovan Lukavský. 100 let! Ludmila a Radovan patřili k nejlepším přátelům mých rodičů. Celoživotně. Ludmila byla mojí kmotrou a Radovan držel při křtu v náručí Kristýnu. Rodina,“ napsal na Facebooku.

K nejznámějším divadelním rolím Lukavského patří Obchodník s deštěm nebo Hamlet. Ve filmu ztvárnil například hlavní roli v legendárním Králi Šumavy. Znát jej můžete i jako vypravěče seriálu Cirkus Humberto, všichni jej považovali za vynikajícího recitátora. Zajímavostí je, že kromě herectví vystudoval i na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

S manželkou Ludmilou měli jediné dítě, syna Ondřeje, který zemřel náhle na selhání srdce o dva roky dříve než otec. Lukavský zemřel 10. března 2008 ve věku 88 let.

Témata: Radovan Lukavský Jan Hrušínský