Karel Gott (†80): SKONČILO TO… Mistr se toho nedožil!

Karel Gott 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. listopadu 2019 8:33 | Aktualizováno: 3. listopadu 2019 22:20

Za dva týdny si připomeneme výročí sametové revoluce, během které sehrál svou roli i Mistr Karel Gott. Podepsal se totiž pod jednu z klíčových událostí revoluce. Požádal jej o to tehdy sám Václav Havel.

Přesně za 14 dní si Česko připomene 30 let od sametové revoluce, legendární zpěvák Karel Gott (†80) se bohužel tohoto velkého výročí nedožil. Mnohými byl sice označován za normalizačního zpěváka, během rozhodujících dní nakonec sehrál klíčovou roli.

Dodnes Mistrovi mnozí vyčítají podpis Anticharty, přesto se zpěvák v polistopadových dnech ocitl na jedné lodi s lidmi, kteří podepsali Chartu 77. Když se po 17. listopadu 1989 hnuly ledy a chýlil se pád komunistického režimu, Gott přiložil ruku k dílo.

Václav Havel jej totiž žádal, aby zazpíval hymnu po boku někoho, kdo představoval úplně jiný hudební proud. Čtvrtého prosince Gott vystoupil na balkoně nakladatelství Melantrich s písničkářem Karlem Krylem.

Podle serveru novinky.cz bylo jejich společné vystoupení symbolem odpuštění a spojení národa, jelikož se spojila normalizační popstar (Gott) a hvězda disidentského protestsongu. Kryl si však prý později vyčítal, že s Mistrem hymnu zazpíval. Co by za to jiní dali…

Témata: Karel Gott Karel Kryl Václav Havel