Pavel Zedníček slaví 70. narozeniny! Tohle jste o něm nevěděli!

Pavel Zedníček

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. října 2019 19:56

Výrazný nos a knír, komediální talent a srdečná moravská nátura dělají z Pavla Zedníčka již desítky let jednoho z nejoblíbenějších filmových i divadelních herců. Zedníček, který 1. listopadu oslaví 70. narozeniny, patří k legendám brněnského Divadla Na provázku nebo Divadla Na zábradlí a objevil se v desítkách filmů a seriálů.

Občas si také zazpívá a je výrazným dabérem. Populární "Čmaňa", jak ho nazývají jeho herečtí kolegové, v současnosti hraje především v divadle Kalich, v minulosti hostoval i v Národním divadle.

Zedníček se narodil 1. listopadu 1949 v kovárně svého dědečka v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku. Po kom z rodiny má komediantský dar, přesně neví, ale rodiče na vsi ochotničili a on sám byl prý "šašoun" již od dětství, také amatérsky hrál a věnoval se i hře na klarinet, což občas dělá dodnes.

Kdyby ho nevzali na JAMU, byl by možná švec, protože vystudoval kožařskou průmyslovku ve Zlíně. Takhle na studiích v Brně prožil nádhernou dobu s dobrými kamarády Jiřím Bartoškou, Karlem Heřmánkem, Svatoplukem Skopalem, Bolkem Polívkou či Miroslavem Donutilem. Už na škole se odlišil svým knírem a přezdívkou Čmaňa, kterou má od Bolka.

V Brně se tehdy sešel opravdu výrazný ročník a po škole založili Zedníček, Heřmánek, Bartoška a Donutil brněnské Divadlo Na provázku. Po sezoně odešel s Heřmánkem a Bartoškou do Činoherního studia v Ústí nad Labem a zakrátko z tohoto divadla udělali kultovní scénu, kam se sjížděli diváci z celé republiky.

Po čtyřech letech pak přešli do pražského Divadla Na zábradlí. Zažili tu zlatou éru scény v inscenacích Evalda Schorma a Jana Grossmana. Na Bratry Karamazovy, Astrologa, Hamleta či Maraton stáli lidé i přes noc. S Evaldem Schormem, svým osudovým režisérem, Zedníček nastudoval také svoji slavnou one man show Osamělost fotbalového brankáře.

Nerozlučný trojlístek Bartoška-Heřmánek-Zedníček spolu hrál dlouhá léta a stačil ještě založit v roce 1992 Divadlo bez zábradlí. "O tom, jak jsme odcházeli ze Zábradlí, se toho už napsalo dost. Pro nás bylo podstatný, že jsme tehdy moc chtěli zůstat pohromadě. Vytvořili jsme Divadlo Bez zábradlí, ten titul mimochodem napadl mě jednou u piva, když jsme přemýšleli, co dál," vzpomínal Zedníček později.

Na otázku, proč z Divadla bez Zábradlí odešel a jak mu to Heřmánek vysvětlil, kdysi odpověděl: "Nijak, aspoň mně ne. Prostě řekl nazdar a zítra už nechoď. On - a to je zapotřebí spravedlivě říct - byl po našem odchodu ze Zábradlí tím, kdo to vzal organizačně na sebe. A postupem času začal to svý principálství prožívat a asi nechtěl, aby u toho byli kamarádi, který by ho třeba nebrali tak vážně."

Od roku 1992 je na volné noze. Hostoval v řadě divadel - například v Činoherním klubu, Činoherním studiu, Divadle ABC, divadle Globe nebo Národním divadle. od roku 1999 hraje v "Kalíšku", jak říká divadle Kalich. Začínal muzikálem Hamlet Janka Ledeckého, kde hrál a zpíval Polonia. V den svých sedmdesátin se Zedníček dočká pocty v podobě premiéry jedné z nejznámějších klasických francouzských komedií Lakomec, kde bude hrát Harpagona. Diváci mohou Zedníčka nyní vidět i v muzikálu Galileo Janka Ledeckého v Divadle Hybernia.

Na Zedníčkovo herectví nezapomíná film ani televize. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1975 v detektivce Juraje Herze Holka na zabití. Nezapomenutelný byl jako funebrák Emana z Fešáka Huberta či potrhlý saniťák Písařík z Básníků. Slávu mu přinesly i role v seriálech Chobotnice z druhého patra nebo Malý pitaval z velkého města, z poslední doby například Četníci z Luhačovic. A třebaže je považován hlavně za komika, zahrál si i řadu vážných rolí, například jednoho z pacientů protialkoholické léčebny v dramatu Dobří holubi se vracejí (1987). Zedníček, který se stal několikrát vítězem ankety Tý tý o nejpopulárnější osobnosti televizní obrazovky, se věnuje se i tvorbě pro děti. Zahrál si v řadě pohádek a jako výrazný dabér namluvil několik Večerníčků. Nazpíval také titulní píseň k seriálu Panoptikum města pražského.

Jeden z členů Rytířského Řádu Modrej Trnky, který pečuje o dobré jméno a rozvoj Valašska, občas vystupoval ze zaběhaných představ. S úspěchem například moderoval dříve oblíbený Kufr, zpíval i v soutěži Duety aneb Když hvězdy zpívají. Na TV Barrandov také moderoval se svým synovcem a hercem Jakubem, který loni tragicky zahynul, pořad Kurňa, co to je? O svém životě sepsal autobiografii Kurňa! To je život.

Zedníček je podruhé ženatý s moderátorkou a scenáristkou Hanou Kousalovou. Z prvního manželství má nevlastní dceru Lucii, která je úspěšnou herečkou a se kterou moderovali zábavný pořad Ptákoviny.

Témata: Pavel Zedníček