Karel Gott (†80) by se nestačil divit: Nejslavnější dílo na prodej!

Karel Gott píše autobiografickou knihu 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. října 2019 12:35

Tohle by se Karlu Gottovi nejspíš nelíbilo. Obraz, který namaloval především pro vlastní potěchu, je na prodej, ačkoliv sám Mistr si něco takového nikdy nepřál. Kdy a za kolik je možné si ho pořídit?

Karel Gott (†80) byl umělec tělem i duší, jeho láskou přitom zdaleka nebyla pouze hudba. Mistr také rád maloval obrazy, které nejraději rozdával svým přátelům. Přesto bude jedno z děl již brzy na prodej, ačkoliv zpěvák vždy říkal, že jej nikdy prodávat nebude.

Konkrétně jde o jeho variaci na slavnou Monu Lisu, jejíž dražbu připravuje Galerie Kodl. Podle informací webu ahaonline.cz se připravuje prodej na 1. prosince, vyvolávací cena činí 350 tisíc korun. Po Gottově smrti se ovšem očekává, že může pokořit i hranici 2 milionů korun.

„Klidně namaluji Monu Lisu podle Leonarda da Vinciho, jak si sedla do kavárny ke skleničce vína. Je to mé svobodné rozhodnutí, protože nemám v úmyslu obraz nabízet k prodeji,“ cituje zmíněný server Gottova slova.

Obraz vznikl už v roce 2001, po osmnácti letech bude mít s velkou pravděpodobností nového majitele. Galerie už loni jedno z Gottových děl vydražila, tehdy šlo o mladší obraz s hercem Oldřichem Novým, za který kupec zaplatil 1,4 milionu korun.

Témata: Karel Gott