Rána pro fanoušky: Karla Gotta NIKDO NECHCE!

Karel Gott

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. října 2019 10:04 | Aktualizováno: 30. října 2019 15:40

Zatím není zřejmé, kdy a v jaké podobě by mohly vyjít paměti Karla Gotta, na nichž populární zpěvák pracoval u příležitosti svých letošních 80. narozenin. Není ani jasné, v jakém stadiu rozpracování rukopis je. Nikdo z nakladatelů totiž knihu zatím vydat nechce!

Největší z tuzemských nakladatelů zatím vydání v plánu nemají. Bude třeba především jednat s držitelem autorských práv. Rodina zpěváka, který zemřel po těžké nemoci, ale v nejbližší době taková jednání nepovede.

Vyplývá to z odpovědí nakladatelství Slovart, Grada, Moda, XYZ, které je součástí Albatros Media, a Euromedia Group. Jejich zástupci uvedli, že žádnou knihu vztahující se ke Karlu Gottovi aktuálně neplánují. "Euromedia Group o tom, že pan Gott paměti připravuje, věděla z médií, ale žádná jednání ohledně možnosti vydání této knihy u nás neproběhla. Nemáme ani informace o tom, v jakém stadiu práce na knize jsou. Samozřejmě z hlediska čtenářů bude dobře, pokud se kniha dokončí, a budou si ji moci přečíst," sdělil ředitel nakladatelství Euromedia Group Antonín Kočí.

Noviny Blesk dnes ve svém vydání inzerují vydání knihy, která se jmenuje Navždy božský a Blesk slibuje, že má obsahovat nejintimnější příběh Zlatého slavíka. Knihy zkompilované z dřívějších publikací či zmínek v médiích se objevují po skonu slavných a populárních osobností velmi záhy.

"Dáváme přednost autorizovaným biografiím. Nepovažujeme za slušné, když se někteří autoři přiživují na slávě různých známých osobností tím, že zkompilují jejich již publikovaná vyjádření pro různá média, a vydávají je za exkluzivní zpověď. Zde jde také o otázku autorských práv, která by měla být s danou osobností či s jeho dědici vyjasněna, než se autor rozhodne knihu napsat," podotkl Kočí.

O autobiografické knize Gotta ve vzpomínkách na zesnulého zpěváka hovořil hudebník a organizátor festivalu Benátská! Petr Pečený. "S Karlem jsme se naposledy potkali, když jsme za ním byli s Lou Fanánkem Hagenem u něho doma na Bertramce ohledně knížky vzpomínek, kterou psal. On od nás chtěl, abychom si vzpomněli na tu kapitolu, kdy jsme rozjeli akci Gott na Hrad. Celou dobu vyprávěl vtipy a strašně jsme se u toho nasmáli," vzpomínal Pečený.

Gottovi už byla věnována řada knih. Například před deseti lety mělo křest české i německé vydání knihy Zlatý hlas z Prahy (Die Goldene Stimme aus Prag) autorů Michaely Remešové a Dalibora Máchy s předmluvou prezidenta Václava Klause. U příležitosti Gottových 70. narozenin ve stejném roce vyšla kniha Karel Gott 70 osobností o Zlatém slavíkovi. Hudební publicista Vladimír Vlasák v její první části mapuje některé události dlouholeté Gottovy kariéry, ve druhé nechává promluvit sedm desítek nejen hudebních osobností.

Remešová a Mácha napsali knížku o zpěvákově soukromí Devět žen Karla Gotta. V 90. letech se objevila kniha Ladislava Sarvaše Jak to vidí Gott a Říkám to písní, pod níž je podepsán sám Gott.

Množství neautorizovaných knih se věnuje Gottovu soukromému životu. Například s Oldřichem Dudkem knihu Marika aneb Jak mladá dívka ke štěstí přišla, napsala jeho bývalá přítelkyně Marika Sörösová. Bez Gottova vědomí spisovatel James Kent vydal knihu o jeho osudových ženách, manželství s Ivanou a předmanželské smlouvě s názvem Manželství století. Rozpačitě skončil životopis z pera spisovatele Arnošta Lustiga, kdy rukopis odmítl nejen vydavatel, ale i Gott sám, který prohlásil, že se s textem neidentifikuje.

Fenomén Karla Gotta se promítl také do knihy Gottland úspěšného polského spisovatele Mariusze Szczygiela. S využitím fotografií, programů, rozhovorů, vstupenek i pohlednic mapuje Gottův život publikace Karel Gott - Legenda. Jde o knihu spoluautorů Zuzany Drotárové a Karla Gotta.

Témata: Karel Gott