Karel Gott (†80): PRAVDA o nemoci, která mu vzala život!

Karel Gott 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. října 2019 16:20 | Aktualizováno: 20. října 2019 2:39

O nemoci, která postihla zpěváka Karla Gotta, se toho spoustu napsalo už ve chvíli, kdy o ní zpěvák fanouškům řekl. To ještě nikdo netušil, že Mistrovi zbývá posledních několik týdnů. Celá pravda o zákeřné chorobě proto zazněla až po jeho skonu.

Vývoj kolem zpěváka Karla Gotta (†80) měl v posledních týdnech jeho života rychlý spád. V první polovině září fanouškům oznámil zdrcující zprávu, že trpí leukémií. Řada fanoušků nejspíš v tu chvíli pochopila, že zpěvák už tu s námi dlouho nebude, tak rychlý vývoj však nečekal snad vůbec nikdo.

Prvního října Gott ve spánku zemřel. Lékaři z nemocnice na pražském Karlově náměstí, kteří se o Mistra starali, dobře věděli, že smrt je dříve či později nevyhnutelná. „Tahle forma, té se říká sekundární myeloidní leukemie, je jedna z těch nejhorších forem akutní leukemie,“ cituje server blesk.cz slova jedné z lékařek pro televizi Prima.

Doktoři dobře věděli, že boj s nemocí, která se u Gotta rozvinula, je marný. Jediná léčebná metoda totiž v jeho případě nepřipadala v úvahu. „K úplnému vyléčení té choroby vede jen transplantace kostní dřeně, která je naprosto limitovaná věkem. Maximem, kdy transplantujeme, je zhruba 70 let,“ vysvětlila na slovo vzatá odbornice.

Už dříve zaznělo, že si Mistr a lékaři stanovili jasný cíl. Gott se moc chtěl dožít červencových osmdesátých narozenin, což se podařilo. Zpěvák je se svými nejbližšími přáteli oslavil a mohl s klidem odejít.

Témata: Karel Gott