Karel Gott (†80) si pojistil SVÉ JMÉNO: Dohlížet na to bude Ivana!

Karel Gott s ženou Ivanou 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. října 2019 15:34 | Aktualizováno: 14. října 2019 19:33

Zpěvák Karel Gott odcházel s vědomím, že o jeho renomé je do budoucna dobře postaráno. Mistrovo jméno střeží hned dvě ochranné známky, a tak nemůže být zneužito. Každé užití musí schválit vdova Ivana.

Podle herečky Jiřiny Bohdalové odešel zpěvák Karel Gott (†80) vyrovnán a smířen od uklizeného stolu, s čistým štítem, srovnán sám se sebou, se svými dětmi, rodinou, se závazky, ctiteli a příznivci. A také s vědomím, že jeho jméno nebude ani po jeho smrti používáno nadarmo. Mistrovo jméno totiž střeží ochranná známka. Dokonce dvě ochranné známky.

Nalézt tyto informace lze v Úřadu průmyslového vlastnictví. Známku pro Česko i s podpisem vlastnil sám Gott. Druhou, která je platná pro celou EU, má ve vlastnictví společnost Karel Gott Agency, jejímž jediným jednatelem je od roku 2017 vdova Ivana Gottová. Obě známky fungují díky povolení samotného zpěváka jakožto vlastníka původního ochranného označení.

Bez výslovného povolení tak není možné použít Gottovo jméno ve spojení s kosmetikou, potravinami, hudebními nástroji či kulturními akcemi. Slavíkovo jméno nemůže bez svolení nést ani žádná charitativní akce.

Zajímavostí je, že ochrannou známku „Karel Gott“ si chtěl v roce 2006 zaregistrovat podnikatel Jan Moťovský, který stál za projekty zpěvákovy restaurace a muzea Gottland. Tehdy ale Mistr zápis známky nepodpořil, a tak se to stalo až o řadu let později.

Témata: Karel Gott Ivana Gottová